Пет въпроса за входни врати, на които трябва да отговорим, преди да закупим нова

Всички знаем, колко труден е изборът на входна врата, колко много, различни предложения има на пазара, материали, методи на изработка, цени, цветове и размери. Затова създадохме тази статия, за да Ви улесним в избора и да редуцирате до минимум най-подходящите варианти, спрямо вашите изисквания, бюджет и вкус.

Въпрос номер 1 – дали вратата Ви е необходима за къща или апартамент? Съответно ако е за къща, дали ще бъде изложена на атмосферни условия? Ако отговорът Ви е положителен, то следва да избирате от входни врати във Варна, с покритие, което не позволява външните условия да повлияят на целостта и външния ѝ вид.

Въпрос номер 2 – От каква защита точно имате нужда? Сигурността на Вашия дом е преди всичко. Да запазите дома си недосегаем за околния свят, е първа грижа. За целта имате нужда от достатъчно сигурна заключваща система, по възможност повече от една, да са независими, пантите да са скрити или ако не са – да има пасивни шипове, за по-голяма защита. Резе или допълнителна ключалка тип „резе” също би Ви била полезна за безопасно отваряне на вратата, в случай, че някой ви закрие шпионката или се скрие от обхвата ѝ, защото и най-сигурната врата не може да Ви предпази от крадци, ако Вие решите сами да ги пуснете в дома си.

Качество и енергийна ефективност е въпрос номер 3. Вратата е портала между личното пространство и околния свят. Напълно оправдано е очакването Ви от една входна врата да бъде с подходящата шумоизолация. Често се случва така, че цената определя качеството. На пазара за врати може да срещнете големи разлики в цените, но си има причина и обяснение. Определете бюджета си предварително, имайки предвид разходите за монтаж, демонтаж и допълнителни услуги като къртене, оформяне на отвор и други. След като вече сте готови с максималната сума, може да се насочите към определени врати, които отговарят на бюджета Ви и ето вече сте стеснили кръга от избор, отговарящ на изискванията ви. Всяка една врата ще свърши работа, въпросът е до каква степен точно искате да стигнете в изолацията и материалите на изработка. Има най-различни пълнежи на крилото като например дебел картон, полистирен, каменна минерална вата и други. Материала на изработка също може да е различен, с различна дебелина и устойчивост и различна степен на уплътнение. Тези, дребни на пръв поглед детайли са от изключително голямо значение за изолацията на Вашето жилище и за спестяване на средства от отопление и охлаждане.

Въпрос номер 4 (макар и да не касае избора Ви на врата) е дали да използвате монтажна група или да намерите външен човек, който да експериментира с вашата току-що закупена придобивка. Каквато и врата да изберете, ако не бъде монтирана правилно, непременно ще окаже влияние на целостта ѝ, ако не веднага, то след известен период от време. Обърнете се към монтажници, които издават гаранция за труда си и при евентуален проблем ще поемат отговорност. Не Ви съветваме да експериментирате и рискувате с нещо толкова важно, освен ако самите Вие не сте монтажници на врати.

Въпрос номер 5 касае дизайна на вратата. Естествено, в повечето случаи е много трудно да се съчетае цвета на входната врата с интериорните, тъй като обикновено производителите са различни и цветовата гама – също. Но не се отчайвайте, входните врати са просто част от едно цяло. Огледайте се, погледнете подовата си настилка, цвета на стените или интериора. Освен това, може да изберете противоположен цвят /бял интериор – черна врата/ или съвсем различен, който просто си подхожда. Именно външния вид на вратата е първото нещо, което се забелязва и то не само от хората, които допускате в дома си, а и от съседи и други посетители, затова е важен и модела, фризовете /по-семпъл вариант или по–разчупен/, дори самото им разположение /заоблени или с по-остри форми/.
Също така имайте предвид, че в каталог или в интернет сайтовете, снимките не показват на 100% реалния цвят, затова най-добре отделете време за оглед на реални мостри и карнетки.

Всички горепосочени съвети са от водещо значение, така че не ги пренебрегвайте, ако искате да Ви помогнат да стигнете до едно разумно решение, съобразено с Вашия вкус и бюджет.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment