Паркети според типа и приложенията им в интериора

December 17, 2014 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

Щом стане дума за уюта на дома един от водещите критерии е пода. Ламинираният паркет се наложи системно и на българския пазар, а до голяма степен решаваща роля за това изигра многообразието му на пазара. Днес почти във всеки дом се срещат ламинирани подови настилки, а те от своя страна внасят много стил, комфорт, топлина и елегантност.

В основни линии ламинирания паркет се дели на две големи категории според приложенията си. Те са ламинирани паркети за дома и ламинирани паркети за обществено ползване. Това определя и разнообразие и цени сред широката конкуренция.

Всяка основна категория ламинати се дели на нови три подгрупи, а те се определят от вида и натоварванията. Така подът може да е слабо натоварен, нормално и интензивно натоварен. До скоро устойчивостта на ламинираната повърхност зависеше от броя на цикли за използване. В резултат на различни недобросъвестни интерпретации в този показател, беше наложена и друга класификация.

Тя от своя страна се определя с означени цифри. В зависимост от цифрата, която показва вида ламинирана подова настилка се определя и приложението й. Така например за домашно ползване се избират номера от 1, 2 до 3. Най-ниският номер показва подовата настилка за най-леки натоварвания, а най-високата цифра определя интензивно натоварените помещения. По сходен начин са означени и ламинати, препоръчвани за монтаж в обществени помещения. При тях цифрата е 3 и съответно клас 23, който е сходен с този от 31, за слабо натоварени помещения в обществени места. Такива могат да са кабинети, офиси и места, където трафикът от хора е по-слаб.

Класификация от номера 32 и 33 се приема за нормално натоварваните помещения и зали. Главно най-продавани на пазара са подови настилки от класове 23, 31 и до 33.

Всеки производител на ламиниран под поставя своя номерация на продукта, по която се води клиента в избора на точния ламинат. Освен номерирането върху обозначенията на подовата настилка, трябва да съществува и знака на европейските стандартите. В България често и много фирми внасят от външни страни ламинирани настилки. Всеки един продукт на пазара трябва да е сертифициран за качество и е длъжен да има цялата прилежаща документация.

Сред водещите характеристики за качество на ламинирания паркет, роля има и замазката, върху, която ще се направи монтажа. Освен да е суха и равна, тя трябва да е добре уплътнена. За това допринасят и ватите, които се поставят преди самия монтаж. Най-често подложката е с дебелина между 2 и 3 мм. И от материал наречен полифлекс. Такъв наподобява дунапрен. Подложка се поставя почти винаги, изключение правят случаите, в които отдолу има дървени настилки. При всеки един монтаж основната задача е да се създаде максимална изолация.

Още полезни материали може да намерите и директно в уеб магазините за паркети.