Паркет

Изборът на настилка е трудоемко начинание, през което всеки човек преминава. Един от най-добрите варианти за подова настилка е дървената. Различни видове дървесина се превръщат в дървени подови настилки. Двете основни форми са ламинат и паркет.
Ламинираният паркет е ново изобретение за пода вкъщи. Често във формата на квадрати или правоъгълници, той е добро решение, внасящо стил във всяка стая. Хубавото при него е, че има достатъчно широка гама за дебелина, така че спокойно можете да прецените дали ще ви е нужен по-дебел за по-тънка изолация или обратното. Можете да намерите и специални подложки, който отразяват топлината под паркета и я връщат нагоре. Изборът с решения за различни ситуации е голям.
Тъй като е популярен в днешно време, е добре да се обърне внимание на неговите възможности за справяне с драскотини и други. Критерий за качество на паркет е не само неговата дебелина, но и лаковият му слой. Колкото по-добър е лаковият слой, толкова по-дълго време ще издържи. Когато купувате, имайте предвид и натоварването на помещението. Ако е в хола, където влизате постоянно, уверете се, че е по-дебел. Ако пък е стая с редки посещения, сами преценете колко дебел да е.
Ако някога сте купували ламиниран паркет и сте срещали това означение AC1, то това е критерии за качество, като най-високата оценка е AC5. Така много по-лесно можете да изберете подходящия паркет за стаята. Най-ниският е с най-ниска издръжливост на надраскване, най-високия с най-висока. Монтажът им също има няколко варианта, но за по-лесно те са сведени до 2 чрез лепило и чрез клик система. Първият е вероятно най-добрия, защото предотвратява навлизането на каквото и да било (вода, буболечки) под настилката. Клик системата е когато плочките влизат една в друга. Тя е бърза за поставяне, но не толкова надеждна, но пък ако повредите някоя плочка, лесно ще я замените.
Ако подът ви е равен, можете да поставите ламинираният паркет върху всякакви настилки – балатум, теракот. Изключително добър изолатор на студа, като задържа топлината в стаята и има достатъчно интересни форми и разцветки, за да пасне на всяка стая, без значение на декорацията й или дори пердетата на жена ви. Почиствайте с влажен, а не мокър парцал, не искате още първия месец да съсипете новия под.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment