Парфюми с аромати “ментета” – за и против

Разнообразието от аромати при дамските и мъжките парфюми наистина е огромно. Има различни класификации на използваните аромати – всяка парфюмерийна къща има своите стандарти, но като цяло популярните аромати се поделят в няколко общоприети групи. Какво да кажем обаче за “ментетата” – можем ли да ги причислим към някоя определена група и чак толкова ли са страшни? Представете си, има много потребители, които без особени притеснения купуват така наречените “ментета” и са напълно доволни. Какви са рисковете при подобна покупка и какви доводи “за” и “против” можем да изтъкнем?

Преди всичко, трябва да отбележим, че е трудно да се даде дефиниция на съчетанието “аромат-менте”. Дори и известните парфюмерийни къщи в последно време взеха съвсем непринудено да използват евтини синтетични съединения, имитиращи ароматите с естествен животински или растителен произход. Колкото до ментетата в най-грубия смисъл на думата, които действително представляват опасност за здравето – тях въобще не бива да ги купуваме, тук коментарите са излишни. Попаднете ли на такъв “шедьовър”, възпалението на кожата, обривите и други “бонуси” са ви гарантирани. В този случай първата ви работа е да потърсите специализирана лекарска помощ, а втората – да си потърсите правата, като гоните до дупка недобросъвестния търговец, който ви е продал подобен чуден аромат.

Един от вариантите за внос на маркови парфюми предвижда заобикалянето на митническите закони. Намират се начини да се избегнат всевъзможните мита и такси. Това позволява парфюмите да бъдат продавани на по-ниска цена и така потребителите се сдобиват с оригиналния аромат, като плащат за удоволствието по-малко. За съжаление, този вариант не е често срещан в България, тъй като при нас законите се спазват стриктно. Но може би често пътувате по света – тогава имате късмет. Ако имате път до Щатите, Германия или Франция, без проблем можете да купите подобен парфюм – там никакви закони не се спазват, никой никого не глобява и всеки си живее щастливо без да плаща данъци и такси. Е, ясно – това беше в кръга на шегата. Както и да е. Оригиналните парфюми се поделят според своя аромат и се включват в една или няколко от стандартните групи – шипрови, фужерови, алдехидни и т. н. Това обаче е отделна тема, ако ви е интересно – откъде идват тези загадъчни наименования и как ухаят съответните парфюми, подробности можете да узнаете от статията, посветена на видовете аромати при парфюмите.

По-особен случай са “копията”, “репликите”, “имитациите”, “аналозите” и “алтернативите” на марковите парфюми. Вероятно има и други подобни термини, с които са се въоръжили търговците, но в крайна сметка идеята се свежда до едно – използвайки името и логото (обикновено леко променени) на известен производител, успешно се продават хиляди литри ароматни ментета. Какви са доводите “за”? Най-главната, да не кажем – единствена причина, е желанието да се спестят пари. Действително, парфюмът с аромат-менте е значително по-евтин от оригинала. Удивително, но също така има и хора, които дотолкова са свикнали с имитацията, че не харесват оригиналния парфюм, ако случайно попаднат на него и предпочитат да си поръчват от обичайния си доставчик. Всички са доволни… Какви са доводите “против”? Вече споменахме главната причина да подхождаме предпазливо към подобна покупка – рискът за здравето, тъй като не е известно какво точно е налято във флакона и резултат на какъв технологичен процес е тази продукция.
Общо взето, ще извадим късмет, ако попаднем на менте, което все пак съдържа оригинален аромат, просто щедро разреден с вода. Тук е малко сложно да определим, какъв вид парфюм сме получили – EDP или EDT, тъй като концентрацията на ароматното вещество е достатъчно ниска. Това обаче не е толкова страшно. Виж, ако парфюмът е произведен изцяло от някой самоук химик-любител… става лошо. Най-безобидният резултат от покупката на парфюм, който имитира оригиналния аромат, е той просто да бъде по-слаб и по-бързо да изветрява.

И така, накратко, вариантите са следните – парфюм с аромат-менте, но на значително по-ниска цена. Или – марков парфюм с устойчив и богат аромат, създаден по всички правила на парфюмерното изкуство от известен парфюмер, но – на достатъчно висока цена. Изборът е ваш…

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment