Парапетите от инокс стават все по-модерни

За разлика от крайно ограничените възможности преди, днес спокойно може да се каже, че пазарът за парапети у нас е доста наситен и разнообразен. Той предлага направата на парапети за стълбища – вътрешни и външни, за тераси, за балкони и дори за прозорци. Голямата промяна, изразяваща се в увеличения брой фирми, занимаващи се с такава дейност, и в разнообразието от материали, форми и цветове на предлаганите парапети се обуславя както от бума в строителството през последното десетилетие, така и от все по-ускорения технологичен напредък. Както от възможностите на строителството, така и от все по-придирчивия вкус на клиентите, тръгнали да си поръчват парапети. Наред с традиционните материали за направата на парапети за стълбища и тераси – дървото и желязото (като желязото често е ковано), все повече навлизат алуминият, стъклото и иноксът. Онзи същият инокс, който малко по малко преобразява вече кухните ни, а ето, че е навлязъл трайно и при изработката на различни видове парапети. Този модерен, и няма какво да се лъжем, прекрасно изглеждащ материал, придава неповторим изглед на парапетите – на лукс, удоволствие и уют, на нещо здраво, солидно и същевременно ефирно, въздушно.

Голямо е разнообразието на парапетите от инокс на пазара. Предлагат се модулни иноксови парапети, като съчетаването им е по желание на клиента и съдържа безброй възможности. Цветът на стъклото е по избор, колонките, за които се захваща стъклото, могат да бъдат квадратни или кръгли, ръкохватките също могат да бъдат квадратни или кръгли (те могат и да се изнесат встрани), захващането на стъклото става чрез държачи, които могат да бъдат пред или между колонките. Има още парапети с хоризонтални държачи или с правоъгълни профили, които носят държачите. В резултат на разнообразието от модули парапети с парапети не си приличат, макар да са изградени от една и съща фирма и с едни и същи материали.

Някои клиенти предпочитат вместо със стъкло иноксовите им парапети да се изградят с иноксови въжета или с мрежи от иноксово въже. И при тези парапети разнообразието е достатъчно да задоволи и най-претенциозния вкус – въжетата могат да се разположат вертикално или хоризонтално, мрежите могат да бъдат изплетени по различен начин и пр.

Съществуват и други видове иноксови парапети. Например парапетите, направени с иноксови панели. От своя страна тези парапети могат да бъдат с хоризонтални държачи на иноксовия панел или с хоризонтални правоъгълни профили, които да носят иноксовия панел. Иноксови парапети се правят още с вертикални тръби или с вертикални тръби и правоъгълни елементи. Възможно е и друго – ръкохватката на парапетите да се направи от тиково дърво и то да носи вертикални иноксови тръби. Както се казва, вчера в кухните ни, днес по парапетите, кой знае къде ще видим инокса утре.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment