Осветление на търговския център

January 7, 2022 | Автор: | Публикувано в Лайфстайл

Търговските центрове съчетават различни видове стоки, услуги и развлечения. Когато купувач минава през входа на търговски център, той или тя се озовава в друг свят. Има три правила, които често се пренебрегват при осветяване на търговски центрове.

Първо, осветлението трябва да подпомага за навигацията. Изследванията показват, че светлината може да се използва за насочване на хората, тъй като хората автоматично се движат към по-ярко осветление, особено в случай на добре осветени вертикални повърхности. По този начин, използвайки поведенчески характеристики, осветлението на търговския център трябва буквално да насочва купувачите, като ги убеждава да обиколят целия район и по този начин увеличават вероятността те да не си тръгнат без покупка.
Правилното разположение на осветителните тела насочва посетителите и улеснява намирането им, тъй като хората подсъзнателно предпочитат да се движат към зони с високо ниво на осветеност.

Второто правило е, че цялото осветление на търговския център трябва да бъде възможно най-гъвкаво. Общото осветление трябва да се адаптира към постоянни промени, пренареждане и дори преустройство. Ето защо за осветлението на търговския център се препоръчват въртящи се лампи на писта и вградени или надземни въртящи се точки.

И накрая, осветлението трябва лесно да се адаптира към всички сезонни и тематични промени, като празници. Такива промени в интериора изискват коригиране на параметрите на осветлението, особено на цветовата температура. Най-лесният начин да постигнете това е с осветителни тела с опция за промяна на цветовата температура на бялата светлина. Те могат да го променят от студено бяло през неутрално до топло бяло. В някои специални ситуации може да се наложи да използвате няколко цветови температури едновременно. Например топла бяла светлина за мебели от дърво и студена бяла светлина за стъкло.

Друг случай, в който може да се наложи да използвате промени в цветовата температура, е да симулирате дневна светлина в области, които не достига. За това обикновено се използват LED панели, в които сянката на бялата светлина и интензивността на осветлението могат да се променят. Чрез използване на светодиоди с цветова температура от 2700K и 6500K в комбинация с силно разсейващи се оптични материали е възможно да се създаде осветление, което е близко до дневната светлина по свойства. Такива лампи имат положителен ефект върху настроението и възприятието.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.