Основните Видове Диоди, Които Се Използват В Електрониката

Диодът е устройство с два терминала, което има два активни електрода, между които се позволява трансфер на ток само в една посока. Диодите са известни със своята способност да провеждат ток само в една посока. По принцип диодите се използват за целите на токоизправителни вълни и могат да бъдат използвани в рамките на захранвания или на радио детектори. Те могат също така да се използва в схеми, където се изисква “еднопосочното” предимство на диодите. Повечето диоди са изработени от полупроводници като силиций, но също така понякога се използва германий. Всички диоди предават електрически ток в една посока, но начинът, по който се случва при различните видове може да варира. Немалко видове се използват в електрониката. Следват някои от тях:

LED диоди – Това е един от най-популярните видове диоди и когато такъв диод позволи преминаването на електрически ток между електродите, се произвежда светлина. В повечето от диодите светлината (инфрачервена) не може да се види, тъй като те са на честоти, които не позволяват видимост. Когато диодът е включен или с положително преднапрежение, електроните се рекомбинират с дупките и освобождават енергия под формата на светлина (електролуминисценция). Цветът на светлината зависи от енергийната междина на полупроводника.

Лазерни Диоди – Този тип диоди е различен от LED диодите, тъй като произвежда кохерентна светлина. Тези диоди намират приложение в DVD и CD дискове, лазерни показалки и др. Лазерните диоди са по-скъпи от светодиодите. Въпреки това, те са по-евтини в сравнение с други форми на лазерни генератори. Освен това, тези лазерни диоди са с ограничени живот.

Фотодиоди – Те се използват за засичане на светлина и предлагат широки, прозрачни свръзки. Обикновено тези диоди работят с обратно преднапрежение, където дори малки количества ток, произтичащи от светлината, могат да бъдат засечени с лекота. Фотодиодите могат да се използват за генериране на електричество, да се използват като слънчеви клетки и дори във фотометрията.

Диоди за защита от преходно напрежение – Този вид диоди се използва за защита на електрониката, която е чувствителна спрямо шпайкове в напрежението.

Диоди, легирани със злато – Тези диоди използват златото като добавка и могат да работят при сигнални честоти дори ако спадът на положителното напрежение се увеличава.

Вакуумни Диоди – Те представляват вакуумна тръба с два електрода, която може да понесе високи обратни напрежения.

Кристални диоди – Това са диоди, предназначени за точков контакт. Тази разновидност на диода се състои от тънка заострена метална жица, която се притиска към полупроводников кристал. Металната жица е анодът, а полупроводниковият кристал е катодът. Тези диоди обаче са остарели и може да се каже, че вече са излязли от употреба.

Диоди на Пелтие – Тези диоди се използват като топлинен двигател и сензор за термоелектрическо охлаждане.

Диодите се използват широко в електронната индустия, като се започне от проектирането на електрониката, премине се през производството ѝ и се стигне до нейния ремонт. На пазара има огромно разнообразие от диоди с различни функции, които можете да закупите от онлайн магазини за електроника като vikiwat.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment