Основни факти за онкологичните заболявания

В основата на всички онкологични заболявания са група злокачествени тумори, т.нар. ракови образувания. Ракът е събирателен термин за множество заболявания, където се наблюдава неправилно развиване на клетки.

В категорията спадат множество болести, при които раковите образувания търпят неконтролируемо развитие и застрашават незасегнатите тъкани. Не малко от тях са лечими, но водещият фактор е болестта да бъде овладяна навреме. Важен е етапът на развиване и щом той е още на старта, има голям шанс лечението да бъде успешно.

Характерна особеност при хората, страдащи от злокачествени заболявания е, че заразените клетки се разрастват бързо и процесът понякога е неконтролируем. Звучи страховито, но е истина, че всъщност те може да се каже, че има човек, на когото не може да се случи да заболее от онкологични заболявания. Те са в състояние да атакуват всяка наша телесна част. Това, което причинява появата на онкологични заболявания е същото, което спира естественото съществуване на системата на имунитета. С висока степен на опасност са химически и физически влияния,  т.нар. онковируси, както и генетично заложената предразположеност.

Други фактори за появата и развоя на такива заболявания са и тютнопушенето, нездравословният начин на живот, алкохолът, слънчеви изгаряния и др.

Изключително опасни са и изкуствените, канцерогенни хранителни съставки. Хубаво е да се сведат до минимум хранителните заместители, тъй като те са са предпоставки за появата на онкологични заболявания.

Симптомите при тези заболявания са различни. Тъй като всеки един орган може да бъде заразен, проявленията имат различни симптоми. При повечето в първоначален стадии на развитие няма следи, подсказващи тревожност.

Медицината познава около хиляда вида онкологични заболявания, които се различават едно от друго по различни признаци- вид на лечение, заразени органи, темпове на разрастване и др.

Диагностиката на онкологични заболявания е различни при отделните видове, тъй като има различни методи за лечение. Могат да се диагностицират чрез ехография, компютърни системи, рентген, чрез кръвни изследвания и др.

За да се насрочи правилна лечебна терапия трябва да се определи стадия на отделните онкологични заболявания. Те са различни според вида на раковото образувание, но има 4 основни стадии, които могат да се определят. Първият е когато злокачественият тумор е ограничен в органа, където е възникнал и не е заразил останали тъкани. Вторият е когато се наблюдават метастази в регионалните лимфните възли. При третия са засегнати и здрави органи, а при четвъртия стадий има много далечни метастази.

Най- често лечението на онкологични заболявания е чрез хирургична намеса, чрез медикаменти и чрез лъчетерапия. В зависимост от поставената диагноза и стадия на развитие се избира метод на лечение.

 

Навременото откриване на онкологични заболявания е от изключителна важност. Важно е всеки да вземе превантивни мерки: редовни посещения при лекаря, разтоварващи хранителни режими, спорт и др.

Темата за онкологични заболявания е с обществена значимост, тъй като това е сериозен проблем, който се разраства. Организират се различни събития с информационна и превантивна цел, които са полезни за всички хора.

http://www.ecocenterlotos.com/onkologichni-zabolyavaniya.html

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment