Ортодонт Smileart

Усмивката е причината, която кара хората да потърсят ортодонт. Малко хора осъзнават, че кривите зъби и неправилната захапка могат да бъдат освен естетичен и функционален проблем, защото зъбите имат една основна функция – с тях трябва да се дъвче ефективно. С подреждането на зъбите ние от Smileart се стремим да постигнем именно това. Красивата усмивка е по-скоро логично следствие. Ето защо носенето на ортодонтски апарати е лечение, а не само естетична манипулация. То е продължителен процес, при който лекарят и пациентът работят за обща кауза – здравето и красотата на зъбите. Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с подреждане на кривите зъби и корекция на неправилната захапка с ортодонтски апарати и брекети. Кривите зъби са естетичен проблем, който хората най-често забелязват. В съвременния свят все повече се набляга на красотата и външния вид. Всеки знае поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Сияйната усмивка придобива голямо значение за самочувствието, социалната и професионалната ни реализация. Фасетите са тънки керамични люспи с дебелина 0,2-0,5 mm, които се залепват по външната повърхност на предните зъби. С тях може да се коригира формата, дължината и цвета на зъбите, както и да се затварят разстояния или да се коригират леки нарушения в подредбата. Поради факта, че са изключително тънки за направата им е необходимо минимално отнемане само на повърхностния слой на зъба или изобщо не се налага изпиляване. Това ги прави напълно безвредни за зъбите. Залепени правилно те придобиват изключителна здравина и могат да функционират повече от 15 години без да променят цвета и блясъка си с времето. С бондинг може да се коригира формата, дължината, цвета както и липсващи части от естествените зъби в следствие на изтриване или отчупване, също както с фасети. Предимството му е, че не се налага никакво изпиляване на емайла, защото се работи чрез добавяне на композит (по така наречената адитивна техника). Изработва се директно в кабинета, в едно посещение, като се моделира върху зъба/ите. Използвайки композит с различни цветове и прозрачност се постигат изключително естетични резултати наподобяващи красотата на естествените зъби.

  • Ортодонтски отклонения:
    • Наличието на завъртяни зъби (ротирани). Когато се касае за леки ротации, този проблем може да бъде маскиран чрез директно добавяне на композитен материал (бондинг). По този начин чрез промяна външната повърхност на зъба, той може да изглежда прав, с което да се подобри въшния вид на усмивката.
    • Наличието на разстояние между зъбите (диастема/трема) до 2 мм. Освен че разстоянието между преднте зъби се възприема като неестетично, то може да бъде причина и за фонетични проблеми. Чрез бондинг може да се разшири размера на зъбите, така че да няма разстояния между тях и да са с правилни пропорции на ширина и височина.
    • Атипична форма на страничните резци (микродонтия). Това е често срещан проблем, при който страничните резци са с много малки размери (наричат се още “шиповидни”), което може да доведе до разстояния между зъбите.  Формата на тези резци може да бъде коригирана с бондинг в едно посещение, така че те да изглеждат хармонично.
Директория за статии Blogomania.org
Add a comment