On-Page SEO оптимизация на сайт

Всяка On-Site / On-Page оптимизация започва със SEO одит на сайта. Той представлява един процес на определяне на нужните промени по структурата на сайт, преглед на позиции в основните търсачки, преглед на конкуренцията в нишата, в която се намира сайта. След пълно преглеждане на всички аспекти се съставя доклад със слабите места в сайта от гледна точка на добрата онпейдж оптимизация. Прави се проучване на най-търсените думи и фрази в нишата.

Просто казано On-Page оптимизацията е свързана със структурата на притежавания от Вас сайт и включва следните елементи:

 • Избор на заглавия на статиите (заглавията се намират в синята лента на браузъра при отворена страница). Заглавията са много важни и от човешка, и от SEO гледна точка. Те са първият облик на сайта Ви пред бъдещия клиент или посетител, защото в търсачките заглавието е етикет на сайта Ви.
 • Определяне на вторични елементи – ключови думи, описание. Макар те да са с по-ниско влияние в последните години, описанието на страниците е добре да присъства и да бъде заинтригуващо и отговарящо на съдържанието. Ето и причините:
  При търсене потребителите четат заглавията и текста под тях, който обикновено е описанието от мета-атрибута „Description“. Тук е моментът да се отбележи, че при присъствие на сайта Ви в директорията DMOZ много често Гугъл използва описанието, което сте задали там. Но имайте предвид, че при резултатите попадат най-вече вътрешни страници на домейна Ви и е добре посетителят да може да прочете още преди да е кликнал на линка в Гугъл, за какво се отнася страницата.
  При резултатите на Гугъл често присъстват по 2 страници от един домейн и е добре още с първият клик посетителят да попадне на правилната страница, защото е голяма вероятността той да не желае да търси във Вашата страница, а да се върне в резултатите в Гугъл и да пропусне правилната страница във Вашият сайт.
 • Използване на добра навигация за сайта Ви (Основно меню, Вторични менюта, Breadcrumbs).
 • Вътрешна свързаност на страниците Ви (Разпределение на PageRank, релации на връзките).
 • Използване на добро семантично ядро от ключови думи и фрази
 • Изчистване на дублирани страници (страници с еднакво съдържание, но с различни URL адреси. Пример: example.com/page1.html и www.example.com/print.php?id=23 те са с различни адреси, но съдържанието е едно и също.
 • Изграждане на XML карта на сайта с всички канонични URL адреси.
 • Вграждане на HTML5 семантика (семантични елементи).
 • Описване на елементи с Microdata.

Всички тези и още други фактори, влияещи на доброто индексиране на сайта, повишават възможността Вашите страници да попадат в резултатите при търсене на различни фрази и думи. Ако това не е достатъчно, трябва да се започне кампания и по Off-Page оптимизация чрез връзки, социални сигнали, бранд сигнали и други.

Може да разчитате на услуги по OnPage оптимизация от Cloxy. Фирмата прави цялостни SEO одити с препоръки, изработени индивидуално за клиентския сайт. Крайната цел е сайтът да отговаря 100% на изискванията на търсачките и приетите стандарти.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment