Огледален таван – поразителен дизайн в банята

Огледалният таван изглежда впечатляващо както в просторна, така и в малка баня. Оригиналният дизайн ви позволява да трансформирате банята до неузнаваемост за малка сума.

Освен това можете сами да извършите инсталирането на огледални конструкции, без да прибягвате до помощта на професионални строителни фирми, въоръжени само със собственото си желание.

Предимства и недостатъци

Преди да започнете довършителните работи, трябва да се запознаете с плюсовете и минусите на един или друг метод на довършване.

Това важи и за огледалните тавани, които са на върха на популярността.
Очевидните и значителни предимства включват следните точки:

 • висока влагоустойчивост на покритията;
 • ефектът от визуалното разширяване на пространството;
 • способността да се комбинират няколко варианта на покритията, за да се създадат необичайни повърхности;
 • лекота на грижи;
 • проста инсталация, с която можете да се справите със собствените си ръце;
 • повишена светлина в стаята поради отразяваща повърхност;
 • различни дизайнерски вариации и комбинации.

Говорейки за някакъв вид довършителни материали по положителен начин, човек не може да не предостави на обществеността недостатъците.

Въз основа на сравнителните характеристики и претеглянето на всички плюсове и минуси, потребителят вече ще направи окончателния избор, но във всеки случай той трябва да е наясно с клопките.

Огледалните повърхности, изработени от различни материали, са доста тежки. Във връзка с този фактор ще възникнат някои трудности по време на инсталационния процес.

Високата цена се крие зад красивата довършителна повърхност, което не е изненадващо. Понастоящем огледалата обикновено заемат определена ниша на строителния пазар поради масовото им използване като декорация на стени, тавани и дори под.

Варианти за изпълнение на плана

Можете да постигнете ефекта на огледален таван по различни начини; общо строителният пазар има около 4 опции.

Те са достъпни за всички и не изискват специални умения или професионално обучение за монтаж, с изключение на стреч тъкани.

Основното нещо е да закупите материалите, които са най-подходящи във всяко отношение, допълнителни аксесоари и инструменти и да започнете трансформацията.
Що се отнася до вариантите на огледалните тавани, те могат да бъдат направени по 4 различни начина:

 • опънат таван;
 • стъклени плочи с огледален ефект;
 • акрилни огледала (плочи от полистиролова пяна);
 • алуминиев решетъчен таван.

Всеки вид огледален таван се различава не само в технологията на монтаж, но и в подготвителната работа.

Преди да пристъпите към ремонта, трябва да се запознаете с всички нюанси на всяка опция и да изберете най-подходящия вариант по отношение на цената, материалите и работата.

Интересно!

По принцип е възможно да направите опънат таван със собствените си ръце, но е по-добре да го поверите на професионалисти с оборудване. Те ще направят всичко бързо и ефективно, а също така ще дадат гаранция за работа. Самонатягащата се тъкан може да бъде повредена само от неумели движения.

Огледалният таван в банята е лесен за поддръжка и ще изглежда доста необичайно, особено на фона на своите предшественици в стандартния бял цвят.

Опънат огледален таван в банята

При инсталиране на опънати тавани се използва еластичен PVC лист.

С конструкцията на малка конструкция и метода на харпун, повърхността е здраво закрепена и изравнена с термопистолет.

Огледалната тъкан ви позволява да постигнете ефекта на “просторна стая”. Тази техника често се използва от дизайнерите в малки помещения, за да я направи визуално по-просторна, по-широка и по-лека.

Огледалните окачени тавани са популярни отдавна. Това се дължи на ниската цена на материала и бързия монтаж.

Отнема не повече от 3-4 часа, за да се преобрази средно голяма стая и дори по-малко за бани.

Преди да извършат работата, майсторите препоръчват да се подготви стаята, т.е.покриване на мебелите, премахване на свежи цветя. Що се отнася до банята, не се изисква специална подготовка, тъй като по време на инсталацията няма да има прах.

Важно!

След инсталирането на окачени тавани ще има слаба миризма на химия, която платното излъчва при нагряване. Тя ще изчезне след 1-3 дни и не трябва да се притеснявате за това.

Стъклени плочи

Може би най-идеалният вариант за постигане на огледална повърхност са стъклените плочи. Наричат ​​ги иначе – огледален таван Армстронг.
Те обаче не са представени в една версия, но са подразделени на още три:

 • твърди повърхности;
 • с фасет;
 • с рисунка.

Плътните огледални плочки на тавана изглеждат много необичайно в банята, но не всеки ще се чувства удобно в такава стая. Важно е да се вземе предвид тази точка дори на етапа на замисляне на проекта.

Ефектното огледално платно на тавана ще очарова само с външния си вид.

Отразявайки целия интериор в повърхността му, той ще създаде визуален ефект на “продължаване на пространството”, тоест стаята ще стане много по-просторна без никакво преустройство или кардинални промени.

Стъкленият таван в банята е красив, необичаен и доста евтин.

Съвет!

Можете да избирате не само от просто отразяващи повърхности, но и от други варианти. Например, матирано стъкло с шарки върху тях ще изглежда много добре в банята.

Акрилни огледала

Акрилните таванни огледала са огледални полистиролови плоскости с отразяваща повърхност.

Те са доста красив облицовъчен материал. На повърхността им се нанася огледален филм, поради което се създава съответният ефект.

Съвет!

Преди да се инсталират плочките, те трябва да прекарат един ден в стаята, в която ще бъдат монтирани. Това е необходимо, за да „свикнат“ с температурата и да не се счупят в процеса.

Гърбът на панела има залепваща подложка. Инсталирането на такива плочи не е трудно, но може да е трудно да ги изрежете и поставите под периметъра на тавана.

Ще трябва да тренирате малко, за да режете без гънки и пукнатини.

Съвет!

Огледалният таван в банята е лесен за поддръжка. Достатъчно е да се разхождате от време на време с мека микрофибърна кърпа, напоена със сапунена вода.

Монтаж на плочи върху неподготвена повърхност не може да се извърши. Въпреки плътната си структура, те все още са доста чувствителни към неравности и пукнатини в тавана.

Внимателното измазване и изравняване е ключът към успеха.

Алуминиев таван

За монтажа на алуминиев решетъчен таван ще е необходима рамка. Предимствата на този метод включват скриване на всички несъвършенства на повърхността зад издигнатата конструкция без изравняване.

Доста лесно е да инсталирате сами тавана на банята, просто трябва да се запасите с материали и да имате голямо желание.

Инсталирането на рамката и самите панели няма да отнеме много време, така че такива трансформации няма да причинят дискомфорт на жителите.

В случай, че се налага бързо отстраняване на панелите поради непредвидени обстоятелства (например тръба ще пробие от съседите), ще бъде достатъчно само да премахнете няколко водача. Не се изисква пълен анализ на структурата.

Не е трудно да направите огледален таван със собствените си ръце от всякакви налични материали, просто трябва внимателно да обмислите интериора и да започнете трансформации.

Съдейки по многобройните снимки на проекти за баня, отразяващите повърхности се смесват навсякъде и се превръщат в истински скъпоценен камък.

Таванният масив от огледални повърхности ще изглежда изгодно не само в хола, но и в банята.

Като правило в тези стаи можете да намерите грозни бели тавани, боядисани със специални бои на водна основа.

Дизайнерите настояват да се отдалечат от установените стереотипи и да експериментират не само с довършителни материали за стени и подове.

Дори огледалните стени в комбинация с подобен таван ще бъдат ярка декорация на стаята.

Източник – Аква ЕМ

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment