Общи сведения за хемороидите

Лечение на хемороиди с традиционна китайска медицина.Хемороидите са подути и разширени вени, намиращи се в аналния канал. Това е заболяване, което се среща много често в съвременните хора и въпреки, че може да болезнено, обикновено хемороидите не представляват сериозен здравословен проблем.

Установено е, че над половината от населението рано или късно заболява от хемороиди. В САЩ например, където по-често се правят проучвания, свързани с хемороидите, около 10 милиона американци страдат от хемороиди във всеки един момент, а над 50% от общото население ще развие хемороиди в някой бъдещ момент.

Симптоми на хемороидите

Външните хемороиди най-често причиняват симптоми като болка и сърбеж, особено когато се възпалят и раздразнят. Вътрешните хемороиди по принцип са безболезнени, но характерното при тях е, че причиняват кървене – което в повечето случаи е много слабо изразено (основно като капки по тоалетната хартия) и много рядко е обилно. Въпреки, че вътрешните хемороиди причиняват яркочервено кървене, ако забележите такова това не означава, че имате хемороиди. Ракът на дебелото черво също причинява ректално кървене, затова в момента, когато забележите кръв е редно да потърсите лекар и лечение на хемороидите (ако причината са те).

Когато вените вътре в аналния канал започнат да се подуват, те стават причина за появата на вътрешни хемороиди. Възможно е подуването да е в областта около ануса – където хемороидите биват външни. Разграничението на двата вида хемороиди се прави в зависимост от местоположението им спрямо дентатната (или т.нар. пиколинатна) линия в аналния канал – намиращите се хемороиди над нея са вътрешни, а тези под нея – външни. Много често се случва един човек да развие едновременно и двата вида хемороиди – което прави лечението им по-трудно и дискомфорта от тях – много по-голям. Самото лечение на хемороидите много зависи от вида им.

Причини за заболяване и симптоми на хемороидите

Но какво всъщност причинява хемороидите? Въпреки, че не съществува съвсем еднозначен отговор на въпроса, мнозинството лекари считат, че прекалено голямото налягане във вените в тазовата и ректалната област причиняват разширяване на вените, от които са изградени хемороидите (самите хемороиди всъщност представляват кръвоносни съдове).

При нормални обстоятелства, тъканта, намираща се вътре в ануса започва да се пълни с кръв, когато в дебелото черво има изпражнения. Кръвоносните съдове, където кръвта се насъбира се наричат хемороидални възглавнички – т.е. това са хемороидите в нормалното им състояние – като функцията им е да контролират движението на екскрементите чрез повишаване и понижаване на налягането и натиска (чрез кръвта). Ако по време на изхождане се напъвате прекалено много, вие неволно увеличавате налягането в тези хемороидални възглавнички – което ги кара да се подуват и да се изпълват с повече кръв. Когато това се случва на редовна база, тъканта, от която са изградени хемороидните възглавнички започва да се разтяга, губи своята еластичност и така се сформират патологичните хемороиди – т.е. болестното състояние.

Диарията и запекът също имат роля в развитието на хемороиди, тъй като и при двете състояния водят до увеличение на налягането в тазовите вени.

При бременните жени се появяват хемороиди през последните 6 месеца от бременността, а причината е същата – растящата матка избутва останалите органи и кръвоносните съдове и постепенно налягането градивно се увеличава. Напъните по време на израждането често влошават хемороидите.

Симптомите на хемороидите са различни при вътрешните и външните хемороиди. Най-честите симптоми при вътрешните хемороиди са кървене при изхождане и силен сърбеж, причинен от изтичащата слуз. Външните хемороиди са силно болезнени, тъй като за разлика от вътрешните, те са гъсто покрити с нервни окончания. Те рядко кървят, но когато това се случи е необходимо незабавно оперативно лечение на хемороидите.

Същност на вътрешните и външни хемороиди

Вътрешните хемороиди много често са малки, подути вени в стените на аналния канал. Но те могат значително да увеличат размера си, да разтегнат кожата, обвиваща аналния канал и да изпаднат под ануса – състояние, познато като пролабирали вътрешни хемороиди. Когато това се случи те стават силно болезнени, защото се притискат от аналните мускули. Ако не се предприеме навременно лечение на пролабиралите хемороиди потока на кръв към тях може да спре, те ще тромбозират (кръвта ще се съсири) и в последствие ще гангренясат, нанасяйки големи поражения, причинявайки много болка и неудобство за болния.

Вътрешните хемороиди сами по себе си не причиняват толкова много неудобство, тъй като не са свързани директно с функционирането на ануса и аналния канал – т.е. не пречат до такава степен. Те се появяват като малки бучки под кожата, намираща се около ануса. Не сърбят и не кървят, но е възможно да болят. Когато тромбозират болката значително се увеличава и се създава допълнителен риск от спукването им – ако това се случи е възможно на мястото да се отвори голяма и силно болезнена, предразположена към инфекции рана. Тромбозираните външни хемороиди подлежат на лечение само чрез оперативни методи – изрязване чрез хемороидектомия, електрическа коагулация, фотокоагулация и др.

Как се диагностицират хемороидите?

Винаги чрез лекарски преглед. Първоначално може да не са необходими някакви специални тестове, особено ако сте на възраст под 50 години и доктора ви сметне, че кървенето е причинено от вътрешни хемороиди. Първото нещо, което вероятно ще направи лекарят е да прегледа ректума, използвайки ръкавица и опипвайки с пръст вътрешността за подутини, причинени от вътрешни хемороиди. Възможно е и да използва къса, осветена тръба (аноскоп или проктоскоп), за да разгледа визуално ректума.

Ректалното кървене може да е симптом на много по-сериозен проблем като например рак на дебелото черво, колит и други. Ако чрез първоначалния преглед не се открие точната причина за симптомите, лекарят може да използва сигмоидоскоп, за да разгледа по-навътре ректума.

Какво лечение на хемороиди е редно да предприемем?

За повечето външни хемороиди домашните методи за лечение са всичко, от което ще имате нужда. Те включват редовни хладки бани (т.нар. седящи бани), включване на фибри и повече вода в диетата, леки и раздвижващи физически упражнения, както и OTC лекарства за свободен прием – билкови кремове, компреси и таблетки.

При по-сериозни вътрешни хемороиди може да се наложи друго лечение. Лекарят може да назначи неоперативни методи за лечение на хемороиди като лигатура с гумена лента или фотокоагулация.

Оперативното изрязване на хемороидите, наречено хемороидектомия, се оставя винаги като краен вариант, когато другите методи за лечение на хемороидите не дадат никакъв резултат, или в случаите, когато хемороидите са много сериозно възпалени и подути.

Най-добрият начин да се лекувате от хемороиди е да промените навиците си в по-здравословна насока – не стойте в седнало или право състояние за прекалено дълго време, не прекалявайте с алкохола и пикантната храна, яжте много плодове и зеленчуци и редовно спортувайте.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment