Няколко стъпки за поправка на лагерите в електромотор

Електрическата верига, която се използва за битови нужди, обикновено е с напрежение от 220 волта. Това е напрежението, което използват и електромоторите при работата си. Те имат наистина много голямо приложение в домакинските уреди. Пералнята и миялната ви няма как да функционират, ако не разполагаха с електромотори.
Те са много надеждни и се отличават с наистина много дълъг живот. Това е едно от основните им предимства, заради които можете да им се доверите. Освен това при тях рядко се появяват проблеми. Диагностицирането на проблем с двигателите не е никак трудно. Потребителите могат да поправят единствено повреда или износване в лагерите или карбоновите четки. В случай, че проблемът се дължи на нещо друго, то не може да бъде поправено у дома. Както казахме обаче, това не важи за лагерите и четките.

Какво ще ви трябва?
За поправката на електромотори ще трябва да си набавите комплект от отвертки и клещи. Добре е клещите да са удължени в предната си част. Можете да вземете и гаечен ключ. Като се има предвид, че ще сменяте лагерите на моторите, трябва да разполагате и с тях.

Какъв е процесът?
Двигателите, които работят с променлив ток, издават специфичен шум. Както вече казахме, диагностиката на техните проблеми не е никак не е сложна. В случай, че електромоторите издават по-силен звук, можете да сте сигурни, че имате проблем с лагерите. Подмяната им ще ви струва едва няколко лева, а тя ще удължи живота на електроуредите с доста време.
Изключете електрическото захранване, преди да започнете смяната на лагерите. Потърсете 4 или 6 болта във външния корпус на мотора. Използвайте отвертка, за да успеете да го отворите. Двигателят се състои от две половини. Премахването на болтовете ви дава възможност да свалите горната половина, така че можете да стигнете до арматурата и лагерите. Премахнете горната половина, поставете корпуса, така че вътрешната страна да е с лице към вас. Така ще можете да видите лагерите.
Тук идва моментът, в който трябва да отстраните старите. Те са разположени в горната и долната половина на корпуса (както правилно упътват тук и специалистите от фирмата за електроника “Викиват“). Обикновено са четири на брой. Отстранете ги с помощта на малка отвертка, но внимавайте да не изстържете повърхността върху, която са поставени.
Поставете новите лагери там, от където сте премахнали старите. Позиционирайте арматурата на мястото, където трябва да стои. Щом сте премахнали арматурата на електромоторите за малко, ще трябва да върнете карбоновите четки в улеите, които са предназначени за тях. Използвайте няколко малки отвертки, за да задържите карбоновите четки на мястото им. Оставете отвертките, когато арматурата е вече на мястото си.
Наместете внимателно горния корпус на двигателите. Това е много важен момент. Върнете болтовете на места им, но все още не затягайте. На първо място се уверете, че горният и долният корпус се срещат правилно. Тогава вече можете да затегнете с помощта на отвертка.
Лесен трик, чрез който да разберете дали двете части на корпуса са наместени правилно, е да затягате болтовете на електромоторите по диагонал. След това идва време да проведете тест на моторите. Възстановете електроподаването и включете устройството. В случай, че то е възстановило звука от времето, в което е било ново, значи всичко е наред.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment