Новата тол система – беше ли наистина необходима

Пътни такси по българските пътища за камиони Авто-мото свят

В началото на март 2020-та година, превозвачи, транспортни фирми и частни лица с тежкотоварни камиони бяха задължени да се включат в новата Тол система. Това беше посрещнато с недоволство, като притеснението на засегнатите страни беше допълнителното финансово обременяване на техните операции.

За това изниква въпроса – необходима ли беше тази нова система? За да разберем правилно този случай, трябва първо да разберем главната аргументация, която оправдава такава стъпка от страна на АПИ (агенция пътна инфраструктура).

Какво се цели с новата Тол система?

Пътни такси по българските пътища за камиони

Основният аргумент за въвеждането на тол таксите беше по-равномерното разпределение по поддръжката на инфраструктурата, която до този момент беше осъществяване чрез закупуването на винетки. Статистиката показва, че ¾ от ресурсите влезли в държавната хазна за поддръжка на пътищата са от леки автомобили.

Идеята на този фонд е да се компенсира за поддръжка и модернизиране на пътната инфраструктура в страната, но от гореспоменатите цифри става ясно, че едва ¼ от финансите идват от тежкотоварни камиони. Те от своя страна, поради своята тежест, са значително по-натоварващи върху асфалтовите настилки, като са поне 65% отговорни за амортизацията на пътищата.

Това беше и целта на пропускателните режими на тежкотоварните камиони през летния сезон, да ограничат опасността по пътищата и да намалят амортизирането през горещите дни. С въвеждането на новата Тол система се предприема значително по-ефикасно и балансирано финансиране на АПИ, като се смята, че това ще се отрази позитивно на инфраструктурата.

Старите винетки и новата тол система

За разлика от старите винетки, които бяха фиксирана тарифа за цял период от време, новите тол системи възприемат множество фактори при образуване на пътните такси за движение по пътищата. Една от основните причини за промяната беше неефикасното таксуване на тежкотоварните ППС-та, като фиксираната такса важеше за цялата пътно-транспортна мрежа на страната.

Какво представлява новата система за таксуване

Новата система е насочена към тежките автомобили над 3,5 тона, тъй като именно тонажът е основен фактор при амортизация на пътната настилка. В тази категория влизат всички транспортни средства, включително бусове, автобуси, камиони с ремаркета и тежкотоварни самосвали – за да видите дали сте включени към тях, проверете на TollPass.bg.

Обсегът на това таксуване е ограничено само до първокласните пътища и автомагистралите, като движението по другата част от транспортната мрежа се извършва срещу закупуването на винетка. Така властите целят да получат значително по-адекватно попълване на фондът за поддръжка и модернизиране на пътната мрежа, като се избягва оскъпяване на общо използваните електронни винетки.

Всеки частен превозвач или фирма може да се регистрира на сайтове като TollPass.bg, като нужните процедури са опростени. Там можете да получите информация за регистриране и получаване на новото би бордово устройство, без усложнения или излишни стъпки. 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment