Нова коронка за минути пред очите ви? CAD/CAM технологията ви дава тази възможност

Здраве и хигиена за устната кухина

Изграждането на зъб е наложително, когато бъде премахната голяма част от него. Независимо от причината, важен е крайният резултат. А той не трябва да съдържа и най-малък белег от претърпяната интервенция. За да бъде постигнат, най-доброто естетическо и функционално решение е поставяне на цялостна керамична коронка.

Д-р Ваня Цекова от дентален център „Кавидент“ е специализирана в работата с CAD/CAM технологията, която все повече измества добре познатите ни техники в областта на изграждането на зъби. Тя ще ни разясни в какво точно се изразява този метод и какви са неговите предимства за пациентите.

– Д-р Цекова, обяснете накратко в какво се изразява CAD/CAM технологията?

– Това е все по-силно застъпена технология в България и по света, част от процеса на цифровизация на стоматологията с цел съвършенство. Тя се използва за функционално и естетическо възстановяване на силно разрушени зъби. Най-просто обяснено означава компютърен дизайн и механизирано производство на коронки, мостове, протези.

– От кога датира тази технология?

– Тя със сигурност не може да се нарече иновация, защото първите опити с нея са правени през 50-те години на миналия век. Разбира се, на коренно различно от сегашното ниво. Това е показател, че подобна технология отдавна се смята за необходима в стоматологията. А дългото развитие и усъвършенстване в областта е довело да възможността днес да се постигат перфектни резултати, каквито търси всеки добър стоматолог. В „Кавидент“ работим с последно поколение апаратура CEREC, гарантираща на пациента най-високо качество на изработката.

– Бихте ли разяснили по-подробно процеса на създаване на една коронка с CAD/CAM технологията?

– В епохата на 3D принтерите надали ще изненадам някого, че можем да си „принтираме“ и коронки и мостове. Те се изработват изцяло от керамика, а CAD технологията за дигитално проектиране позволява перфектно прилягане на елемента за изграждане на зъба. След като той бъде почистен и подготвен, се прави снимка. Чрез специален софтуер се генерира частта, която да замести липсващата от зъба.

Технологията е изключително прецизна и позволява да се изпипа и най-малкият детайл, за да се създаде перфектната коронка за увреденото и почистено място. След като бъде проектиран необходимият елемент, информацията се предава на другата част на машината, занимаваща се с неговата реализация (CAM). Тя моделира с хирургическа точност коронката или моста от блокче керамика. За завършек се изпилва и полира. След това се пристъпва към поставянето, което преминава по стандартната процедура.

Какво е основното преимущество спрямо конвенционалния метод за моделиране на коронки и мостове?

– Всеки, на когото му се е налагало да мине през подобна интервенция, е наясно, че факторът време е водещ. При стандартния метод – водещ недостатък. Изработката на елементите се извършва в зъботехническа лаборатория и може да отнеме дни, дори и седмици. Дори и тогава няма гаранция, че ще приляга перфектно и няма да се наложат корекции.

При методът CAD/CAM подобни неудобства остават в миналото. Коронката може да се изработи пред очите на пациента в рамките на около час. Тя гарантирано приляга перфектно, биологично поносима е и максимално естетична. Цялостната манипулация с подготовката на зъба и циментирането на коронката продължава около четири часа. Така се избягва необходимостта от повторно посещение в зъболекарския кабинет.

– Бихте ли дали и други доводи в подкрепа на CAD/CAM технологията?

– Освен за коронки и мостове, които са най-популярни, с апаратурата, с която разполагаме, може да се моделират и фасети, инлей и онлей пломби, който принципно отново са дело на зъботехник.

Едно от водещите предимства е, че фрезованата керамика, използвана при този метод, е в пъти по-здрава от ръчно излятата и пресована при конвенционалния. Друг възможен материал е цирконият. Необходимият елемент е фабрично изработен, което не отнема от неговата здравина.

Също така, много важна е липсата на метал в коронката или моста. Това е предимство както от гледна точка на естетика и удобство за пациента, така и по отношение на тяхната стойност. В елементите, произведени по CAD/CAM технологията не се съдържа метал, а са на цената на металокерамичните. Така получавате най-доброто качество на най-добрата цена, тъй като се спестява от услугите на зъботехник.

Хомогенният порцелан пък е характерен със своя хамелеонов ефект. Той позволява зъбът да бъде приведен в абсолютно същия вид, както преди интервенцията.

Но не само естетиката е от водещо значение. CEREC конструкцията е в пъти по-щадяща към зъба в сравнение с класическото изпиляване. Тя позволява да бъде изпилявана частично само малка, разрушена част. След това се изгражда само тя, възстановявайки се първоначалният естетически вид на зъба.

Повече по темата можете да научите на сайта http://kavident.com/

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment