Необходимите знания за разклонителната кутия

Основната функция на разклонителната кутия е да служи за корпус на определени проводници с уредите. Те могат да се използват както за светлинни ключове, така и за контакти, резервоари и други електрически елементи. Разклонителните кутии могат да бъдат няколко вида и всеки от тях се използва за различни цели. Те често се поставят във външни или вътрешни електрически табла. Освен това, те могат да са прикачени към електрически уреди, на стени или на други места, които са удобни за потребителите.

Възможна двойна употреба

Друга употреба на разклонителната кутия е съхранението. Тя може да послужи за контейнер на електрическите компоненти, които са необходими за веригата. Това е мястото, на което може да послужи за покритие и защита на електрически заредените кабели. Разклонителната кутия може да се използва и за да се предотвратят различни видове съединения.

Разклонителните кутии са достъпни в търговската мрежа и могат да бъдат закупени и използвани. Потребителите могат да бъдат затруднени от избора на правилната разклонителна кутия. Уреди като този трябва да отговарят на определени изисквания. От една страна, те трябва да са съобразени с изискванията, които има електрическата верига. От друга страна, трябва да се вземат предвид държавните изисквания. В случая разклонителната кутия трябва да се съобрази с Българския държавен стандарт. Интересно е да се отбележи, че разклонителната кутия често се намира в предпазна обвивка. Устройството не може просто да бъде монтирано на суха стена, ламперия или друго покритие или повърхност.

Разрешителни документи

Често се налага потребителите да си извадят специални разрешителни от местните власти. По този начин може да се гарантира, че електрическият проект, в който участва разклонителната кутия, е точен безопасен и сигурен. Факторите, които се взимат предвид при избора на електрическа кутия, включват и вида на електрическото поле, формата, размерите, материалите, характеристиките и специфичните процедури по инсталацията.

Специални свойства на разпределителната кутия

Разпределителната кутия може да се използва за кабели, които са свързани само един към друг. Това означава, че те не отвеждат към електрически контакт, съд или някакъв вид устройство. Използването на разпределителната кутия позволява електрическата верига да бъде насочена лесно и удобно в желаната посока.

В обобщение

Електрическите уреди и техните проводници идват в различни форми и размери. Естествено, най-често се срещат правоъгълните разклонителни кутии. Електрониката е наука, която усвоява ползата, а след това естетиката. С други думи, ако една разклонителна кутия има шестоъгълна форма, то това е предназначено за по-лесното ѝ ползване. Те често се използват за осветителни тела или за обезопасяващи устройства като превключватели. За тежки тела, подобни на таванни вентилатори, се използват специални кутии.

Разклонителните кутии са изработени от материали като стомана, чугун или алуминий. Освен това, те може да са изработени от материали, които са различни от металите, като PVC и пластмаса. Металните кутии се използват за електрически приложения и се монтират на открито. Освен това, специалистите, които работят в сферата, често препоръчват да се взема предвид тяхната трайност. Неметалните пък са евтини и лесни за инсталирани. Те могат да се използват за много различни приложения. Те са подходящи за приложения на открито, защото пластмасовата им обвивка изолира електрическите елементи в тях.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment