Немският език стъпка по стъпка

Дали в Германия или в родната ни страна: езиковият курс е ефективен начин да се учи немски. В Германия, езикови курсове се предлагат на всички нива, както за начинаещи, така и за средно напреднали, както и за много напреднали. Ако имате познания по немски език, можете да се запишете при доставчици на езикови курсове само за изпит, което ви дава възможност да продължите обучението си без допълнителни курсове. Ако все пак не сте толкова задобрели, можете да продължите с езиковото си обучение от нивото, до което сте стигнали, което се определя чрез полагането на тест за входящо ниво.

Доставчиците на езиково обучение в Германия ориентират организирането на езикови курсове според т.нар Обща европейска референтна рамка за езиците (ОЕРЕ). Същото важи за центровете на обучение и в нашата родина. Европейската езикова рамка определя следните нива на езикова компетентност:

В курса за нива А1 и А2 се придобват начални и основни познания по немски език. Тук се правят първите стъпки в езика, запознаваме се с падежите и окончанията, както и с основните видове словоред и най-използваните глаголни времена. Ако учите немски за първи път, то определено трябва да посетите A1 разбира се. Трябва да се има предвид, че повечето центрове за обучение, включително и немският културен център Гьоте институт разделят тези нива на по два модула – А1.1 и А1.2, както и А2.1 и А2.2 респективно.

Курсовете в нивата В1 и В2 са подходящи за средно напреднали курсисти. Те развиват силно комуникативните умения на посещаващите ги с цел изглаждане на обмена на информация с говорящите го като матерен език. Ако сте завършили ниво B2, Вие вече можете самостоятелно и диференцирано да общуват в ежедневния живот и в професията. Обикновено това е подходящият момент да прибавите малко професионален тренинг и да започнете своята кариера в избрания от Вас бранш.

Най-високите нива са C1 и C2. Те са за професионалистите в езика. В края на тези курсове учащите се говорят немски почти така, както и хората, които са израснали с езика. Това рядко важи за курсисти от Китай или Южна Африка, но като цяло нивото е почти университетско и един такъв човек може както да обучава други курсисти, така и да се занимава с преводаческа дейност.

Като цяло важи правилото – каквото и да правиш, го прави с удоволствие и хъс. Ако знаеш дори и няколко думи на немски, то ползвай само тях и говори. Ако пък смяташ, че това не е достатъчно научи още няколко и пробвай пак. Чети, пиши, слушай немски – това е най-бързия начин да напреднеш и да постигнеш професионалните си и академични цели в Германия.germany

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment