Напредък в лечението на рак

Лечението на рак е изключително бавен и сложен процес. За ефективност, необходими са множество консултирания с експерти, множество изследвания и не на крайно място късмет. Понякога, за жалост, не всичко зависи от медицината и от техниката.
Лечението на рака се прави според вида на заболяването. Например при тумор на гърдата най-разпространеното лечение е оперативното. Отстранява се тумора, най-общо казано. Естествено, за това трябва да няма разсейки другаде в тялото, тъй като това би направило този метод неефикасен и невъзможен. Понякога при злокачествено заболяване на гърдата оперативното лечение на рака включва така наречената цялостна мастектомия – отстраняването на гърдите, ако няма как да се махне само тумора. Звучи сякаш повече като някакво мъчение, а не като лечение, каквото е,  но всъщност този тип третиране на така разпространения тумор на гърдата вероятно дава най-голяма гаранция за по-нататъшното оздравяване. Този метод за лечение на рак е разработен още през 1890 година в университета „Джон Хопкинс”. Тогава са считали, че това е най-ефективният метод, понеже се е смятало, че ракът се разпространява чрез лимфната течност в тялото. Разбира се, лечението на рака зависи в голяма степен от етапа на развитие на болестта. Обикновено оперативното лечение се прилага в по-ранните стадии от болестта, тъй като в по-нататъшните обикновено раковите клетки са се разпространили из цялото тяло или из други негови части и оперативният метод за лечение на рак се оказва безсмислен и неефективен.
В по-големия процент от случаите като лечение на рак се прилага лъчетерапията. Вече има сравнително модернизирани и добре разработени уреди, които правят този метод по-ефективен, но страничните ефекти от него си остават. Наскоро и в България се появи подобен уред – известен е с това, че провежда лечението за две минути. Плюсовете на тази нова технология са основно, че осигурява качествено лечение на рак за съвсем кратко време и най-вече това, че атакува само засегнатите и атакуваните от рака тъкани, а не здравите. С по-старите машини такова лечение се провежда понякога в рамките дори на 40 минути, освен това гаранцията, че не се засягат здрави тъкани от тялото и органите, липсва. Засега така наречената двуминутна терапия за лечение на рак е най-доброто, което може да ни предложи медицината по целия свят. Появата на този апарат в България е голяма стъпка в лечението на рака, тъй като засега сме единствената страна в Източна Европа, която го притежава, а на целия континент има само седем такива апарата за лечение на рак.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment