Наистина ли .COM домейнът е най-добърият избор?

И така, вече сте си избрали домейн име за новия ви сайт, но когато се оптивате да го регистрирате виждате, че .COM  вече е заето. Това е доста често срещано явление в последните години, така че ако ви се случва за пръв път не се шашкайте. Какво трябва да правите в такива случаи? Най-вероятно домейн регистрарът, на който сте се опитали да  регистрирате името, вече ви е предложил свободните .org, .net, .biz или домейн с друго окончание. Но дали е добра идея да се спрете на тях?

 

Или .COM или нищо

 

Много хора вярват, че .COM е единственият вид домейн,  който си струва да се купи, тъй като това е най-лесно запомнпящият се домейн. И въпреки че това е така и .com домейните са наистина най-разпространените, все пак доста бизнеси използват и други видове домейни без абсолютно никакъв проблем.

 

Това, за което си струва да се замислим, е дали клиентите лесно ще запомнят и достигат до сайта ни. Ако мислите, че ще се налага те да изписват името на домейна ви в полето за търсене на браузърите си, то тогава наистина най-добре да предпочетете .com домейн. Но ако успеете наложите бранда си с домейни като .net или .us и ако хората свикнат с него, то тогава това няма да има абсолютно никакво значение.

 

Домейните .ORG и .NET

 

Най-популярни след .COM са домейните завършващи с .NET и .ORG. Съществува схващането, че .ORG домейните са за организациите с нестопанска цел, а.NET домейните са за интернет компаниите, но тъй като това не са официални правила, вече никой не се съобразява с тях. А и в днешно време всеки може да се сдобие с .ORG или .NET домейн.

 

Ако не можете да имате желания от вас домейн с окончание .COM, но можете да го имате с .NET или .ORG, това е следващият най-добър избор. Единственият истински недостатък на тези домейни е, че при някои регистрари са малко по-скъпи.

 

Добрият домейн се ползва с предимство пред окончанието му

 

Твърди се, че ако имате перфектния домейн, такъв, който е интересен и лесно се запомня и пише, то тогава оконачнието му няма никакво значение. И това наистина е така, ако имате вече популярна компания и бранд, то тогава е за предпочитане да имате www.иметонакомпанията.biz, отколкото да изберете друго домейн име само, за да се сдобиете с .com, например.

 

Окончания в зависимост от държавата, в която се намирате

 

Домейни с окончания, които посочват някоя държава, се предполага, че съдържат продукти или услуги, които се предлагат на територията на тази държава. Примери за подобни домейни са:

 

– .US – САЩ
– .CO.UK – Обединеното кралство
– .DE – Германия
– .BG – България

 

Някои от тези домейни могат да бъдат регистрирани само от фирми, които действат в съответната държава, докато други са достъпни за всеки, който би желал да заплати таксата за тях. Например, .TV е всъщност окончание, посочващо островите Тувалу, но много телевизионни компании го използват.

 

Имайте предвид все пак, че не е много добра идея да изпозлвате домейн с окончание, посочващо държава, в която нямате активен бизнес или дейност. Някои хора могат да останат с впечатлението, че оперирате само на територията на тази страна, докато бизнесът ви може да бъде и в световен мащаб.

 

И малко по-странните окончания – .BIZ, .INFO и т.н.

 

Съществуват доста домейн окончания, които са измислени и наложени с различни цели. Например .BIZ домейните са за бизнеси, а .INFO се предполага, че трябва да предоставят информация за нещо. Все пак, няма официални правила и изисквания за тяхната употреба. Тези домейни са много изкушаващи, особено когато по-популярните домейни като .com, .org и .net са вече заети. Въпреки това някои хора са доста скептично настроени към тези нови домейни, тъй като съществува всеобщото схващане, че зад повечето .biz домейни, например, се крият спамъри и затова те не биха си купили подобен домейн, освен ако нямат друг избор. Но тази тенденция бавно се променя и може би след няколко години тези домейни ще бъдат точно толкова добри, колкото и останалите.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment