Начини за бизнеса да подобри работата на хладилната си система

November 7, 2014 | Автор: | Публикувано в Технологии

Хладилните системи консумират големи количества електроенергия и по този начин увеличават значително текущите разходи на предприятия, които имат строги изисквания за охлаждане. В промишлеността охлаждането може да бъде отговорно за до 85% от общото потребление на енергия в зависимост от сектора. Подобрението на техническите елементи на модерните хладилни системи има потенциала да намали консумацията на енергията с 15% – 40%.

Какви предимства носи подобрението на хладилната система? Това са:

 • Намаляване на разходите за електроенергия
 • Намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка
 • Подобряване на надеждността на системата
 • Повишаване на безопосността
 • Повишаване на производителността
 • По-добро съответствие между натоварването и капацитета на оборудването
 • По-добра работна среда
 • Намаляване на потреблението на ресурси и вредни емисии

Ето и част от стъпките, които трябва да се предприемат с хладилните компресори:

 1. Повишаване на всмукателното налягане

Хладилните системи са най-ефективни, когато работят при възможно най-високото всмукателно налягане. Когато регулаторите за налягането на изпарителите се използват за всички натоварвания, налягането на всмукването може да се повиши и да подобри капацитета на хладилния компресор с 2.5% за всеки градус от температурата на всмукването. Ефективността се увеличава в зависимост от началната точка на повишаване на вашето всмукателно налягане.

 1. Намаляване на спадовете на всмукателното налягане

Ако използвате система за директно изпарение, то тогава е важно да се минимизира спада на налягането в обратната линия. Това е така, защото от гледна точка на хладилния компресор големият спад в налягането ще означава, че ефективната температура на всмукване е по-ниска, отколкото е необходимо, което влияе върху ефективността на системата. Обмислете да се снабдите с по-големи охлаждащи тръби или вторично охлаждаща течност.

 1. Подобряване на поддръжката на терморегулиращите вентили

Проблемите с терморегулиращите вентили обикновено са причинени от това, че вентилът е бил отворен или затворен, когато не е трябвало да бъде. По този начин се увеличава налягането върху хладилния компресор. Електронните вентили с преки разширителни изпарители могат да намалят това налягане върху хладилния компресор и могат да се изплатят доста добре – до 20% в дадени ситуации.

 1. Подобряване на поддръжката на хладилния компресор

Неизправностите при хладилния компресор може да бъде доста трудно да се идентифицират, но основно са причинени от механичен проблем или вътрешни блокажи. Трябва да бъдат предприети следните мерки:

 • проверка на нивата на маслото
 • внимателно ослушване за износени лагери
 • проверка за течове
 1. Хладилни компресори с променлива скорост

Компресорите с променлива скорост могат да бъдат приложени към винтови компресори, въпреки че икономиите на енергия могат да бъдат реализирани само ако промените бъдат направени и за контрола на вътрешния плъзгащ вентил. Ролята на хладилния компресор с променлива скорост ще бъде да следи натоварването, като споделя капацитета на базовото натоварване с други компресори, които са с фиксирана скорост. Преди да предприемете каквито и да било реконструкции, трябва да се консултирате с производителя, за да разберете кои са възможни и кои не.

 

На пазара вече има нови видове хладилни компресори – такива, които се използват без масло, други, които са с магнитни лагери, компресор с променлива скорост, както и центробежен компресор, който първоначално е бил проектиран в Австралия.