НА РАЗХОДКА С БЕБЕШКА КОЛИЧКА

Ето че дойде дългоочакваният момент и вие вече се радвате на първите дни със своето безценно бебе. Тези дни са колкото радостни, толкова и уморителни за майката. В нашата страна има поверие, че родилката не трябва да излиза с бебето навън преди то да е навършило четиридесет дни. Различни са обясненията на това вярване. От една страна е причината, че някой може да урочаса бебето и майката. От друга страна, родилата наскоро жена има нужда от почивка, за да се възстанови и от време за да свикне с появата на новия член на семейство. Двамата трябва и да си създадат режим, който да им е удобен и да ги улеснява.

За съвременната майка това е един наистина непосилен срок, но все пак, обикновено първата разходка на бебето е между 15-я и 20-я ден, когато е и първата консултация с педиатъра. Ако сте изчакали детето да се роди и все още нямате бебешка количка, ще се наложи бързо да изберете и да купите такава. На пазара има безброй модели и варианти, а цените им варират в толкова широк диапазон, че и най-капризният клиент ще бъде удовлетворен.

При първата разходка на малкото ви съкровище, трябва да имате предвид някой неща, за да бъде тя и приятна и полезна. В началото бебето ще се вози в коша за новородено, който при различните модели бебешки колички е различен на вид. Има кошчета, който са за съвсем малки бебета и се използват и за столче за кола. Има и големи кошове за новородени, в които бебето може да се вози по-дълго време. Те имат и няколко позиции за повдигане на гърба, така че дори бебето да е започнало да стои в полулегнало положение, ще му бъде удобно и комфортно в този кош.

Какъвто и да е видът на коша за новородено на вашата количка, трябва да го застелите с чисто чаршафче. Можете да сложите и много тъничка възглавничка, но в самото начало не е необходимо. В зависимост от сезона, екипирайте количката с необходимите завивки. За бебе, родено през лятото, това са памучна пелена и едно тъничко поларено одеялце, за всеки случай. За зимното бебе се подгответе с доста по дебели завивки – одеяло и плътна пелена. Независимо от сезона, през тези първи, кратки разходки, задължително слагайте прилежащото към количката покривало. Така ще изолирате бебето максимално от прах, шум и нежелани погледи. Ако времето е дъждовно, можете да покриете количката с дъждобран, ако имате към нея. Така ще предпазите и бебето и самото возило от намокряне.

За първата консултация облечете бебето с лесни за сваляне и обличане дрешки, които трябва да са съобразени с температурата навън. Много хубаво е да сложите и шапчица на главата му, за да предпазите нежната детска главичка от преохлаждане. Ако е топло, изберете тънка памучна шапчица, а ако е студено – мека плетена шапчица.

В чантата на количката при първата разходка трябва да имате всичко необходимо. Задължително е да не забравяте шишето с водичка и поне една доза адаптирано мляко, ако давате такива на бебето. Ако детето е само на кърма, тези неща няма да ви трябват. Сложете също и поне три памперса, за да сте готови за всяка ситуация. Подгответе и един резервен чифт дрешки за преобличане.

Колкото и модерно да е мисленето ни, все пак е хубаво да се съобразяваме и с традициите и опита, останали ни от нашите майки и баби. Бъдете внимателни в началото и не прекалявайте с разходките, докато бебето не стане поне на един месец. Не забравяйте, че във всяко поверие има и една доза истина. Не позволявайте на близките и приятелите си да пипат с ръце и да оставят различни предмети в количката при новороденото. То все още няма защитни сили и лесно може да прихване някоя зараза. Не оставяйте количката на пряка слънчева светлина през горещите летни месеци. Течението също е много опасно. Винаги дръжте сенникът вдигнат, за да пази бебето от метеорологичните условия. Когато се приберете в къщи, преди да извадите бебето от количката, старателно измийте ръцете си.

Спазвайки тези лесни правила, ще се наслаждавате на приятни разходки със своето мъниче, без нежелани ситуации и проблеми.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment