НА РАБОТА В ЧУЖБИНА. В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ.

Работата в чужбина за някои е изход, за други начин на живот. Но защо се получава така, че сме принудени да напускаме родната си страна? Защо правителството разбира проблема, но не прави нищо за да го промени?

Пазарът на труда за българите е отворен от 01.01.2014 г. Имаме право да работим в Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Дания, Ирландия, Обединено Кралство, Гърция, Португалия, Испания, Австрия, Финландия, Швеция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия, България (и преди това), Румъния. Ясно е, че имаме право да работим в България, но проблемът е, че работата или я няма, или е подигравка с човешките права и нужди (поне на повечето работни места). Всички ние правим своя избор, за тези от нас, които са намерили мястото си тук, добра работа и уважение, животът е ТУК. За тези, които не са е ясно, че трябва да потърсят по-добър живот някъде в чужбина. Не само Европа, светът е отворен, с няколко клика на мишката можеш да намериш добро място, добра работа и съответно своя нов дом, или просто място, където да отиваш за няколко месеца, за да закрепиш семейния бюджет. В България вече има няколко доказани агенции за работа в чужбина, които не търсят просто някого, за да му вземат парите и той да не получи никаква услуга за тях, а търсят добри условия за българите, които търсят работа зад граница.

За да работят в чужбина всеки ден заминават няколко стотин българи. Всеки отива с едничката цел да намери по-добро място за себе си и за своето семейство. Колкото и България да страда заради изтичането на толкова много кадри всекидневно, толкова и се облагодетелства от ”гурбетчийските” пари. Помощта, която идва у нас под формата на пари е жизнено важна за ”нормалното” съществуване на някои български граждани.

Развитите държави по Света имат възможността да привличат най-можещите хора в различни области. Заради заминаването на тези хора страда България, голяма част от можещите не живеят тук. Нещо, за което не можем да търсим вина само у управляващите. Тези, които имат знания, опит и така нататък, доста често тук не получават нужното за нормален живот и се принуждават да опитат късмета си другаде. Не са много тези, които се реализират тук със специалността и уменията си. Най-много възможности за някакво нормално съществуване и развитие в нашата родина има може би в София, която като столица е най-развитият ни град, но и там няма място за всички. В другите по-големи градове в страната като Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Благоевград и Стара Загора също има будни и модерно мислещи хора, които доказват, че и тук може да се прави нормален бизнес, да има нормална работна среда за хората и по този начин нещата да се усещат като в нормална държава. Наблюденията ни показват, че голяма част от тези хора са живели за известен период от време извън България, което им е повлияло безспорно на начина на мислене. Лошото е, че такива хора има но не са много, преобладава българщината, която е един от проблемите ни като цяло.

Надеждата са българите, които тук правят нещата по правилния начин. Другите, които отиват на работа в чужбина, без съмнение ще променят мисленето и живота си навън.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment