Морският транспорт е предпочитан най-вече за търговски цели

Морският транспорт има богата история, която води началото си от най-стари времена, минава през големите епохи на открития и стига чак до днес, когато е един от най-предпочитаните видове транспорт за световна търговия.
Чрез него се превозват основно товари с големи обеми, тъй като той може да ги понася лесно и безпроблемно, а и цените му са ниски в сравнение с тези, които изискват другите видове транспорт.

Морският транспорт е предпочитан най-вече за търговски цели, тъй като за туристическите днес можем да намерим много други алтернативи, например въздушният транспорт, който е много по-бърз и ефективен. Неговото предимство пред морския транспорт е, че не всички страни имат излаз на море и пристанища, но пък всички имат летища, така че можем да достигаме до тях по-лесно и бързо по въздух.
Този транспорт има безброй предимства, когато говорим за търговия, но те далеч не са толкова много, ако става дума за превоз на хора. В този случай морският транспорт е един от най-скъпите и луксозни видове транспорт, за които можем да се сетим. Счита се за лукс и не са много хората, които могат да си го позволят.

Най-разпространено сред морския транспорт при превоза на хора е плаването с круизен кораб – той е огромен и много луксозен, прилича на петзвезден хотел, но обикаля най-различни и екзотични дестинации.

Повечето от нас са виждали в далечината по хоризонта огромните тъмни силуети на кораби, които плават към различни дестинации с различни цели. Това са така наречените танкери – те са важна част от морския транспорт, превозват до различни краища на света суровини като петрол, нефт и въглища.

Всички тези кораби, част от морския транспорт, преминават по различни морски пътища, които са установени и обособени, познати за моряците и опитните служители на корабите. Един от тези пътища е Северния морски път. Той е много атрактивен и същевременно малко страшен, което го прави много интересен за повечето от нас. Преминава през водите на Северния ледовит океан и през арктическите ледове. Свързва изключително важни пристанища – Санкт Петербург и Владивосток.

Откриването на този и на други важни пътища е голямо постижение за морския транспорт и хората работят върху това неуморно, тъй като по този начин се улеснява напредъка в икономиката, търговията и транспорта на всяка държава.
Опитите за откриване на преки пътища по море са резултат от многовековни усилия и чрез тях са открити и много от важните проливи и протоци, които свързват моретата и океаните по света и по този начин улесняват морския транспорт.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment