Монтаж на ламиниран паркет

Независимо дали се използва за жилищни, офис или търговски помещения ламинираният паркет предлага значителни предимства пред други видове подови настилки.

Иновации в ламинирания паркет
Много производители на ламиниран паркет вече не изискват специални лепила при монтаж на различните части на ланирания паркет. Много ламинати разполагат с набор от специално оформени заключващи системи, което прави монтирането на ламиниран паркет много по-лесно.

Съществуват и ламинирани паркети имат фабрично приложено по съединяващите елементи лепило, което се активира, когато те се напоят с помощта на гъба.

Подготовка за монтаж на ламиниран паркет
Специална полиуретанова подложка трябва да закупите преди да започнете полагането на частите ламиниран паркет. Полиуретановата подложка е предназначена за намаляване на звуковите трансмисии и ограничаване на влагата.

По специализираните магазини за паркет, ламиниран паркет и декинг се предлагат и полиуретанови подложки с пластмасово покритие осигуряващи по-добра изолация.

Монтаж на ламиниран паркет
Оставете паркета който се купили за 24 часа в помещението в което ще го монтирате. Така температурата за паркета ще се изравни с температурата на помещението и дъските ще станат по-лесни за извиване. Не пропускайте да прочетете препоръчаните от производителя монтажни процедури, преди да започнете.

Основното правило при монтажа е да започнете полагане на първия ред по дължината на стаята. Започнете полагане на втория ред като първото парче от него е с дължина 1/3 от дължината на дъските използвани при първия  ред. Целта е да се създаде шахматна форма на дъските, която няма да им позволи разместване за в бъдеще. С отрязаното парче останало при завършване на ред започнете следващия ред, но ако дължината на парчето е по-малка от 30 см., използвайте цяла дъска.

Съединявайте частите паркет като леко докоснете две от дъските заедно. Те са така проектирани, че от едната страна дъските имат издълбана бразда, а от другата страна езиче по цялата дължина.

Наместете езичето и браздата да си паснат и чрез приплъзване и дърпане наместете парчетата без да остава луфт между тях.

Полезни при наместването на дъските ламиниран паркет ще са V-образен клин и гумен чук. С тяхна помощ бързо и лесно ще преодолеете празнините оставащи при съединяването на различните части ламинат.

Понякога при монтажа на ламиниран паркет се изисква и използване на специално лепило за бъдеща сигурност, че дъските няма да се разместят и влага няма да проникне в сърцевината им. Лепило може да се използва, ако ламинираният паркет е предназначен за банята като допълнителна защита дори производителят да не изисква използване на лепило.

Прочетете за паркетните настилки – актуални тенденции в модния интериор

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment