Мигачи

March 21, 2015 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

Една от важните допълнителни системи на автомобила е осветителната уредба. Съгласно закона за движение по пътищата всяко превозно средство трябва да бъде оборудвано със светлинна система, осигуряваща видимостта през тъмната част на денонощието и служеща за подаване на сигнали на останалите участници в движението. Част от тази система е и осветлението в купето.

Основният елемент на уредбата са фаровете, служещи за осветяване на участъка от пътя през нощта и като сигнално средство през деня. Автомобилите се оборудват и със специални допълнителни светлини, пригодени да осветяват и сигнализират при условия на намалена или влошена видимост, например при мъгла.

Главният сигнален елемент са мигачите. Разположени по двойки в предната и задна част, мигачите оповестяват останалите участници в движението за смяна на посоката на автомобила. В зависимост от модела и вида на превозното средство най-често представляват секция от фара в предницата и част от стоповете светлини в задната част.

От гледна точка на организацията и безопасността на движението, ролята на подаваните светлинни сигнали от мигачите на автомобила са от огромно значение. На практика движението по пътищата без изправна сигнална система е невъзможно, а и подлежи на строго санкциониране от контролните органи.

Това е и причината изправното функциониране на всички задължителни светлинни елементи на автомобила да бъде едно от задължителните условия за преминаване на годишен технически преглед.

Видовете мигачи се определят от вида на използваната крушка или от дизайна на покриващото стъкло. Но главната им класификация се извършва според модела на автомобила.

Освен някои определени технически характеристики, няма общовалиден стандарт за форма, големина или дизайн на автомобилните осветителни елементи. Това позволява свобода на автомобилните производители да проектират фаровете, мигачите и стоповете на автомобила според собствените си концепции за автомобилен дизайн.

Често именно формата на фаровете и мигачите прави марката на автомобила разпознаваема и го отличава от останалите марки и модели.

Необходимите за вашия автомобил елементи за осветителна уредба може да намерите в магазин  Вилаз.

Научете повече за нашите продукти в уебсайта ни, намиращ се на адрес http://vilazbg.com

Статията е предоставена от webselo.com