Мазилка като покритие за топлоизолацията

Сигурно сте си задавали въпроса кои финишни покрития са подходящи за една топлоизолационна система. В повечето случаи ще попаднете на хора, които са решили да се спрат на мазилка. И това е едно наистина правилно решение. Редно е да се спомене, че освен мазилките можете да положите и керамични или някакви декоративни облицовки (например тухлички).  Но нека да се съсредоточим над първия вариант.

Както сигурно знаете след полагането на топлоизолационната система, следва да бъде направена армираща шпакловка. Именно над нея се нанася мазилката. Специалистите препоръчват обработката на шпакловъчния слой със специален продукт, за да може мазилката да има по-добра адхезия с него. Подходящи за целта средства са контактните грундове. За тях се знае още, че спомагат за избягване на попиването на водата в шпакловката. Изключително важно е избраният от Вас контактен грунд да бъде оцветен. По този начин редуцирате драстично риска от прозиране на шпакловъчния слой през мазилката.

Защо мазилките са подходящи покрития за една топлоизолационна система?

Мазилките разкрасяват фасадата, тоест тук се цели качествен и надежден естетически ефект. Но за да се постигне това, избраната от Вас мазилка трябва да покрива определени критерии. Един от тях е възможността ѝ да осигури защита от дъждовете. Друг важен критерий е еластичността ѝ. Освен това тя трябва да може да е издръжлива на различните замърсявания, както и на проблеми, причинени от различни микроорганизми. Не бива да забравяте, че мазилката задължително трябва да може да се пригоди към основата. Също така следва да проверите дали избраният от Вас продукт се предлага в желания от Вас цвят и ако да, то трябва да сте наясно каква е неговата степен на светлинно рефлектиране.

Всички тези критерии си противоречат до някаква степен, но ако желаете да постигнете гореспоменатия качествен и надежден естетически ефект, то наистина избраният от Вас продукт следва да отговаря на тях.

Разбира се, тази публикация не твърди, че е изчерпателна по въпроса за изискванията към една мазилка. Ето защо бихте могли да получите много по-детайлна информация по темата от статията: Видове финишни покрития за топлоизолационни системи.

От нея ще научите какви видове мазилки съществуват, от какво основно зависят качествата на една мазилка, кога можете да я нанесете над шпакловъчния слой на топлоизолационната система, както и много други детайли по темата: мазилки за топлоизолация

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment