Любопитни факти от историята на зъболечението

Няма съмнение, че стоматологичният кабинет не е сред любимите места на повечето от нас, но доброволно или не, ние трябва да го посещаваме.
Част от нас изчакват до момента, в който трябва да посетят стоматолога по спешност, други са достатъчно разумни и стриктни към здравето си и не пропускат да се информират за цени зъболекарски услуги и да преглеждат зъбите си редовно.
Профилактичните прегледи при зъболекаря са важни за установяването на наличие на кариеси и заболявания на венците. Колкото по-рано се установи това, толкова по-бързо може да се предприеме лечение и да се съкрати, както болката и усложненията при пациента, така и да се облекчи работата на стоматолога. Дентатален център Stomcenter проучи за Вас каква е историята на зъболечението. Ако стоматологичния кабинет ви носи само страх и неприятни емоции, може би ще придобиете повече смелост да посетите вашия зъболекар, научавайки интересните подробности, свързани с денталната медицина в миналото.

Farmer at the dentist
Source: wikimedia.org

Зъболечението е дейност, която датира от векове. На база на останки от миналото е установено, че стоматологията съществува от 7000 г. пр. Христа. Доказателства за това, че древните са имали познания по стоматология и са използвали различни стоматологични инструменти са намерени в неолитно жилище в днешен Пакистан. Върху намерени вкаменелости на зъби са установени следи от стоматологични инструменти. Зъбите датират от 7000-5500 г. пр. Христа.
Днес сме свикнали да посягаме към пастата и четката за зъби и да почиставаме зъбите и венците си почти машинално.
Но замисляли ли сте се с какво пособие са си служили хората, за постигане на чисти зъби във времето преди да бъде изобретена четката за зъби?
Едни от първите писмени доказателства за използването на клечки за зъби, с които хората са почиствали зъбите си, са от писмен документ на име „Законите на Ману“, датиращ от 10-5 в. пр. Хр.
През 2-ри век пр. Христа гръцкият софист Алкифрон споменава за “karphos” или остра клечка, която служи за почистване на зъбите. Той пише за това, че след всяко хранене зъбите трябва да се почистват старателно с нея.
Самият пророк Мохамед споменава, че незабавно след ставане от сън, трябва да се заемем с почистване на зъбите със специална пръчица наречена „севак“ или „мисвак“. Това е т. нар. натурална пръчица, която ефективно премахва остатъци от храна, плака и обогатява устната кухина с витамини и минерали. Благодарение на тези свойства, тази пръчица е истински враг за зъбния камък. Освен това, дъвченето й осъществява чудесен масаж на венците, което води до по-добро кръвоснабдяване. Нещо повече, в арабския свят и до днес се смята, че дъвченето и почистването на зъбите с тази пръчица помага не само за оралната хигиена, но и за пречистването на душата.

Ако вие предпочитате стандартната и добре позната четка за зъби за поддържане на чисти зъби, е добре да спазвате някои правила за употреба.
Сменяйте я на 3-4 месеца, защото и по самата четка се развиват бактерии, които могат да ви причинят проблеми.
За да почистите четката, можете да я потопите в натурален оцет, така че той да я покрие. Тя трябва да престои така поне няколко часа, след което се изплаква под течаща вода.
При миене на зъбите не бива да се упражнява прекалено силен натиск и движенията трябва да бъдат отгоре надолу. Представете си, че рисувате издигащ се пушек. Тези въртеливи движения ефективно почистват плаката. Така се подобрява кръвообращението на папилите и венците се масажират. Почиствайте зъбите поне 3 минути.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment