Любопитни факти около камъните в бижутата

bijuta-onlainСкъпоценните камъни са един от най-предпочитаните видове бижута, въпреки, че не са по джоба на всеки. Въпреки това има камъни и минерали, а модните тенденции диктуват правилата в 90% от случаите.

Названието за „скъпоценни“ навлиза още през средата на XIX в., а към тях се отнасят 4 камъка: диамант, рубин, изумруд и сапфир. Всеки един скъпоценен камък е прозрачен и се оценява от богатството на цвета си. Изключение от това правило прави единствено диаманта, който има висока стойност.

Всяко едно бижу, което съдържа в себе си скъпоценни камъни се смята за елегантно, изискано и най-често притежателя му е с висок социален статус и от класа. Ето и някои специфични особености на всеки скъпоценен камък:

  1. Диамант – това е най-популярният скъпоценен камък. Съществуват много разновидности на диаманти, а всеки един има своите качества и цвят. Най-често диамантите са безцветни, но има и с жълти, зелени, кафяви, сиви, сини, черни, лилави, розови или червени оттенъци. Заради рядкостта си диамантът е и изключително скъп. Породено от желанието всеки да притежава подобно бижу с диамант камъни Сваровски създават заместител на него – перфектното копие, но на значително по-ниска цена. Създадените от тях кристали по нищо не отстъпват на природно създадения диамант, а най-приятното е, че всеки може да си ги позволи.
  2. Изумруд – това е следващият ценен камък, който отново се среща в колекциите на Сваровски. Той е кристален, но и досущ заместващ истинския изумруд.
  3. Рубин – този розов на цвят камък, често е представен и като наситено червен, скъпоценен камък. Дори името му свидетелства за червено. Според повелята рубинът е символ на късмет, любов и страст. Благодарение отново на Сваровски, днес и рубинът е достъпен за всяка изискана дама с по-ограничени възможности.
  4. Сапфир – може да се срещне в разнообразна гама цветове, но предимно сини нюанси са характерни за този скъпоценен камък. Синият сапфир е символ на мир и спокойствие, лоялност, преданост, вяра, чистота. За почитателите на бижута Сваровски е измислил и негово колие, достъпно за всеки ценител на бижута.

Бижута с камъни Сваровски, може да откриете и сред онлайн дамски бижута.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment