Луксозните часовници не се поддават на кризата

Филмовите звезди и знаменитости продължават да поддържат подсилен интерес към луксозните швейцарски часовници като символ на статус, с което производителите очакват рекордна 2013 година по продажби. На фона на мрачните прогнози за възможна тройна рецесия във Великобритания и въвеждане на строги икономии в цяла Европа, някои хора харчат абсолютно безгрижно големи суми за принадлежности като скъпи часовници. Продажбите на луксозни часовници достигат рекордни нива. През януари 2013 година 16 от най-добрите световни марки часовници се събират в Женева, за да покажат най-новите си микротехнологии и елегантна изработка на своите продукти. Всички показатели сочат, че въпреки безбройните алтернативни средства от инструменти за показването на времето, часовниците продължават да набират все по-силни позиции, като следващите 12 месеца се прогнозира да бъдат особено силни за производителите на маркови часовници.
Приключилото наскоро 23-годишно ежегодно издание на търговския панаир за часовници Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) се отбелязват 10% ръст в броя на посетителите. Предстоящият през април най-престижен панаир в света на часовниците Baselworld се очаква да бъде по-амбициозен и грандиозен от всякога. Стимулирани от добрите продажби преди Коледа, швейцарските производители на луксозни часовници никога не са били по-оптимистични. Още преди края на годината стойностите за швейцарския износ са били рекордни. Jean-Daniel Pasche, президент на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия, заявява: “Вече можем да кажем, че 2012 г. е рекордна година с резултати на стойност над 20 млрд. швейцарски франка”.

Според някои големият интерес към скъпи часовници не е показен за богатство. Въпреки че подобен часовник си остава разбира се най-популярния символ на богатство и успех за даден човек. Но часовниците също носят и много висока нематериална ценност със своята 300-годишна технология, която продължава да се развива във все по-сложна и завладяваща част на механизми и на естетическата красота. Тези прекрасни шедьоври на красотата се произвеждат благодарение на най-доброто от микроинженеринга. Часовниците са създадени, за да бъдат носени с удоволствие и самочувствие. Специално мъжките часовници са единствения вариант на аксесоар и бижу, което един представителен мъж традиционно може да носи. Часовникът също има своята стойност, ако собственикът попадне в трудни финансови  времена. Служителите на Royal Air Force (RAF) носели часовници Ролекс по време на Втората световна война, за да обезпечат финансовото си състояние като след това препродадат този луксозен часовник на стойност, която е далеч по-добра от един спортен автомобил например. Докато последната голяма рецесия през 1970 г. и началото на 80-те години е пагубна за топ производителите на часовници, което съвпада и с появата на кварцовата технология, този път глобалната криза е направила чудеса за индустрията. От 2007 г. броят на заетите в индустрията бавно нараства, като са се появили нови пазари в Китай, Индия, Бразилия и Мексико. В САЩ високият клас часовници са много популярни сред известни личности и музиканти. Музикалният идол и страстен колектор на скъпи часовници Jay-Z притежава мъжки часовник Hublot с повече от 1000 диаманта на приблизителна цена от $ 4,3 милиона, подарен му за 43-тия рожден ден от съпруга му Бионсе. Според един от големите собственици на магазини за часовници в Лондон в последно време купувачите не търсят блясък в часовника. Те търсят нещо извън времето, нещо класическо и стойностно. Увеличава се и броят на истинските колекционери на часовници на пазара, които държат на тяхната стойност и които лесно обръщат тази своя страст в плащане в брой.” Един от големите магазини в Лондон се премества на по-голяма площ, за да се справи с голямото търсене на маркови часовници. Дамските часовници са следващ важен акцент за индустрията. Тенденцията до скоро отбелязва, че жените предпочитат кварцов часовник дори и когато става дума за висок клас часовници. Сега обаче се бележи истинска промяна, тъй като вече и дамите започват да оценяват и предпочитат сложната изработка в механизмите.

Източник : Chasovnici-bg.com

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment