Летни гуми или всесезонни

Често обсъждана дискусия в шофьорските среди е въпросът дали да караме колата си с летни гуми през лятото или с всесезонни. Преди да хвърлим малко повече яснота върху темата е добре да знаем, че разликите между двата вида гуми са предпоставка за лесна заблуда. Съществуват множество фактори, като например вид автомобил, условия при шофиране, лични предпочитания и стил на каране, и всички те влияят на това дали е по-добре да предпочетем всесезонни пред летни гуми през горещите месеци от годината.

Всесезонни гуми през лятото

Всесезонните гуми предоставят баланс от възможности като придават умерено допустимо представяне на автомобила на влажен и сух асфалт, но и добро сцепление при по-леки зимни условия. Този тип гуми са изработени от гума, чиято съставки предразполагат за по-дълъг живот на самата гума през лятото. Дълбочина на каналите също така е подходяща при шофиране на умерено мокър асфалт. Повечето всесезонни автомобилни гуми се предлагат в най-разпространените размери/модели, товарен и скоростен индекс.

Всесезонните гуми са подходящи основно за шофиране през лятото като също така те се държат сравнително добре при мокра настилка. Въпреки това, през зимата могат да бъдат добра алтернатива на зимните гуми. Това обаче идва при условието, че снеговалежите не са обилни, както и че пътят не е силно заледен. В голям брой Европейски държави всесезонните гуми за кола са предпочитани тъй като разликата между двата сезона – лято и зима – е минимална. За държави, в които имаме зима характеризираща се с обилни снеговалежи и ниски температури, както и поройни дъждове и високи температури през лятото, те не са най-подходящото решение.

Последното основно важно нещо, което е добре да знаете при шофиране с всесезонни гуми, е че с тях шофирането трябва да бъде с една идея по-внимателно като управлението на автомобила е добре да става с по-ниска и премерена скорост. По този начин то ще протича по-приятно и безопасно за участниците в движението и самите вас.

Летни гуми през лятото

За никого не е тайна, че летните гуми са най-подходящи за шофиране през месеци между март и октомври. Причината за това е по-меката смес, от която са изработени, дълбочината на каналите и ръбовете за отвеждане на водата.

Летните гуми имат три основни предимства пред всесезонните:

Първото основно предимство е по-доброто сцепление с пътя и оптимизирането на разхода на гориво. Поради по-меките смеси, от които са направени летните гуми, както и самите шарки, те значително подобряват управлението и стабилността на автомобила при висока скорост и в завои. Летните гуми също така намаляват значително разхода на гориво през лятото.

Второто предимство е по-малкият спирачен път. Както през зимата зимните гуми намалят значително времето за спиране на превозното средство, то така и летните гуми подобряват тази характеристика на колата през лятото.

Третото предимство е изключително стабилното поведение на автомобила в условия на обилен дъжд. Каналите, които се намират по ширината на летните гуми, позволяват максимално добро сцепление на возилото с пътя при силен дъжд като отвеждат много бързо и качествено водата от пътя на автомобила. Това от своя страна ви позволява да сте по-стабилни с по-висока скорост на пътя.

Кой тип гуми да изберем за автомобила си

Имайки предвид гореспоменатите фактори, то вие сте малко по-наясно с това дали да предпочетете всесезонни пред летни гуми. Първият основен фактор, който да вземе основно значение в решението ви трябва да бъдат климатичните условия в страната или региона, в който ще шофирате. Втори фактор е стилът ви на шофиране – ако сте по-агресивен шофьор, то определено не е добре да рискувате, а да сте по-сигурни зад волана избирайки летни гуми пред всесезонните. Третият и последен важен фактор ще бъде това дали шофирате основно в града или на дълъг път. При шофиране в града скоростта е по-ниска, което би могло да ви позволи да шофирате с всесезонни гуми и през зимата и през лятото. Въпреки това винаги имайте едно на ум и спазвайте ограниченията за скорост.

Желаем ви приятно и безаварийно шофиране!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment