LED лампи в уличното осветление

Компаниите, както и домакинствата, започват все повече да обръщат внимание на начина, по който използват енергията. Напоследък има голям тренд, който изисква от всеки от нас да използва зелена енергия и да не вреди на природата с ежедневната си дейност. Това е добре известно на всеки от нас, но има една тема, която продължава да бъде пренебрегвана. Става дума за уличното осветление и неговата оптимизация. Безспорно най-икономичният и природосъобразен метод за осветяване на улиците е използването на LED лампи.

ll

Примерите на мегаполисите

Това е наистина много важна услуга, която регистрира много пропуски, особено в България. Осветлението, което се използва на повечето места, се използва изключително много енергия. Градове, като Лос Анжелис и Питсбърг, са започнали постепенното привеждане на уличното осветление към LED лампи. В града на ангелите започват с 140 000 улични лампи, а в Питсбърг 40 000 светлини. Останалите градове със сигурност трябва да последват примера им, като започнат да се грижат за уличното осветление с LED лампи.

 

LED лампите набират скорост като чудесна алтернатива на традиционните осветителни тела. Това е така, защото те са сравнително екологично чисти, не консумират толкова голямо количество енергия и имат много дълъг живот. LED лампите за улично осветление са в състояние да работят в продължение на около 14 или повече години, без да се налага да бъдат подменяни. От гледна точка на продължителността на живота си, те се смятат за „полу-постоянни”.

 

Минало, настояще и бъдеще

Някои от големите производители на LED лампи в света ги представят като най-голямото откритие в света на осветлението. Добрата новина е, че LED лампите могат да се прилагат както в домовете, така и при небостъргачите. До 2013 г. пазарът на LED лампи, който има артикули от коледни лампички до осветлението за Empire State Building, нараства до 1 милиард долара.

 

В миналото LED лампите са се използвали като елементи от много различни устройства. Те могат да се срещнат в калкулатори, часовници, мобилни телефони и т.н. Но сега много големи градове по целия свят, като Лос Анжелис, Сан Франциско, Торонто, Тиандзин в Китай, започват да използват LED лампите за уличното си осветление. Португалия е в разгара на голяма програма, която предвижда да смени уличното осветление в цялата страна.

 

Големите предимства на LED лампите за улично осветление

LED лампите имат много предимства пред останалите видове осветление. На първо място, трябва да се отбележи, че този вид осветление има изключително дълъг живот. Диодните лампи не съдържат елементи, които са в състояние да изгорят бързо, както и нямат никакви токсични химикали, като живак. Той обикновено се съдържа в традиционните лампи, които го използват, за да светят. Повечето тестове, както и производители, застават зад мнението, че LED лампите са в състояние да работят в продължение на 100 000 часа. По време на работата си те остават студени, което е в плюс на поддръжката, когато се налага такава. Понеже подмяната им се налага много рядко, те са идеални за места, на които монтажът се осъществява трудно.

LED лампите са високо ефективни по отношение на енергията. Докато компактните флуоресцентни лампи имат определени качества за пестене на енергията, те не могат да се сравнят с решението, което предлагат диодите. LED лампите са два пъти по-ефективни от тях. Те използват 15% от енергията, която отива за захранването на една флуоресцентна крушка. LED лампите произвеждат 80 лумена за ват, а традиционното улично осветление може да достигне едва 58 лумена за ват.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment