Лечение на брадавици по лицето и тялото

Брадавиците представляват епидермални лезии, които са доброкачествени и се причиняват от човешкия папиломен вирус. Могат да се появят навсякъде по тялото и са силно заразни, като при контакт се предават лесно от една негова част на друга.

Какви видове има?

Съществуват различни типове образувания, а обикновените малки и заоблени издутини се срещат под нокътната плочка, по пръстите на ръцете и по дланите. Има планетарни брадавици, разположени по стъпалата, плоски брадавици по ръцете, нишковидни и т.н.

Появата им е характерна за всяка възраст, особено при децата и хората със слаба имунна система.

Какво да не правите, ако ги имате

Ако забележите брадавичните образувания, не трябва да споделяте кърпите, чорапите или обувките си, да хапете пръстите и ноктите си, да ходите с боси крака на обществени места, да драскате и чоплите засегнатото място.

За да предотвратите разпространението им, е важно често да миете ръцете си, а ако образуванията са по стъпалата, да сменяте всеки ден чорапите си. При плуване или къпане в басейн, брадавицата следва да бъде покрита с водоустойчива марля. Мъжете при бръснене трябва да внимават да не наранят лезиите, ако са на лицето.

Ако заразеният с HPV има силен имунитет, е възможно те да изчезнат сами. В по-голямата част от случаите обаче се налага да се предприеме ефективно за брадавици лечение след съответното диагностициране от дерматолог.

Какво лечение може да помогне

Специалистът поставя диагнозата след амбулаторен преглед, а към нея го насочва локализацията и анамнезата. Какво лечение ще бъде назначено, зависи от дълбочината на лезиите, колко здрава е околната кожа и какви са придружаващите оплаквания.

В зависимост от това се прилагат няколко метода за премахване на брадавици:

Третиране с течен азот

Криотерапията представлява рутинна процедура, с помощта на която се отстраняват различни доброкачествени кожни образувания. Втечненият азот е поставен в криоджет – устройство, включващо резервоар, малък спусък и удобен накрайник с дюза. След като се натисне спусъкът, азотът попада върху целевата лезия. С точка на кипене на азота – 195,8°С тъканите се замразяват веднага. Разрушават се клетъчните компоненти и обработваната тъкан загива. Предимство на метода е, че травмата е ограничена в патологичното изменение и е с минимален риск от белег.

Кюретаж

Когато доброкачествените кожни образувания се премахват с хирургичния инструмент кюрета, тогава говорим за кюретаж. Той е основна техника за отстраняване от кожата на вирусна, себорейна брадавица и други подобни. Процедурата се прави с локално обезболяване. След манипулацията се наблюдава леко кървене с продължителност от 1-2 минути и върху третираната зона се нанася йоден разтвор.

Лазерна терапия

С иновативна технология като СО2 лазер брадавичните лезии се отстраняват безболезнено и много ефективно. Високоинтензивният лазерен лъч се фокусира в малка зона и осигурява тъканна деконструкция само на патологичните изменения. Това предотвратява възможността да се появят постоперативни белези.

Благодарение на лазерната терапия възстановяването е за кратко време, като за по-бързо заздравяване е нужно няколко дни пациентът да нанася предписания му медицински крем.

Дори брадавицата ви да не е болезнена и да не пречи на ежедневните ви дейности, винаги е добре да се консултирате със специалист. Това се налага особено ако тя променя вида си и не сте сигурни дали не става въпрос за друго патологично изменение.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment