Къртене на панелна стена – какво трябва да знаем

Къртене на стени в София Услуги

Панелните жилища са напоследък доста апетитни за много купувачи на недвижими имоти, защото този тип сгради определено имат своите неоспорими преимущества. При малките пространства в новите жилище, мнозина започнаха да изпитват носталгия към старите панелни апартаменти, в които стаите са големи, а междублоковите пространства дават усещане за комфорт.

Къртене на стени в София

Единственият проблем е, че строителството в миналите десетилетия е било съобразено с разбиранията тогава. Сега много хора не харесват това, че например един малък кухненски бокс е отделен от хола, вместо двете стаи да са обединени в един голям и просторен дневен тракт. И така се стига до къртенето и разпробиването на стени.

Възможно ли е да се събори панелна стена

Преди всичко останало, трябва да се знае, че в панелните сгради всички стени са носещи. Ето защо тук трябва да се обърне наистина много голямо внимание при подобни ремонтни дейности. Да, действителни могат да се разпробиват отвори от една стая към друга, но това трябва да се прави при специални правила. Не трябва да се нарушава конструкционната здравина на сградата.

Как да се събори стена безопасно

Важно е преди да предприемате каквото и да било къртене, непременно да посетите професионалисти архитекти, които да ви направят проект. Следвайки проекта, ще бъдете спокойни, че не нарушавате здравината и целостта на сградата. Обикновено архитектите дават параметри какъв точно отвор може да се разпробие в стената, но не позволяват напълно премахване на стена.

Работата не е лесна

Къртенето на стена в панелна сграда не е лесна задача, тъй като в панела има метална арматура. Обикновено това става бавно, вдига се много шум, а вибрациите могат много да разсърдят съседите през няколко етажа. Ето защо е важно да предупредите, че ще вдигате шум, да имате разрешително от общината и  да спазвате часовете за почивка (може да се работи от 8 до 14 часа и след това от 16 до 22 часа).

След като стената се изкърти

Както можете да видите в Stroizone.com, важно е след като стената се изкърти, да се организира извозването на отпадъците. Не може просто така да ги изсипете до кварталния контейнер, защото ще ви глобят. Трябва да ангажирате за къртенето само такива професионалисти, които ви обещават да довършат задачата до край и да разчистят всичко от строителните отпадъци.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment