Косачки за трева – поддръжка на градината

kosachki-za-treva Дом и семейство

Поддръжката на градина или дворно пространство изисква постоянство, старание и без съмнение – качествено оборудване. Необходим ни е инструмент за косене и подрязване на полезната растителност, която не трябва да надхвърля опреледена височина. А при толкова видове косачки за трева как да изберем подходящата за нашите цели?

Какви са основните функции и характеристики на косачките?

Какво можем да разберем от продуктовите данни, когато разглеждаме различните модели градинска техника? Ето кои са най-съществените характеристики:

Мощност

Водещ критерий за оценката на всяка машина. Той се измерва по различен начин, когато разглеждаме бензинови или електрически косачки. Но едно е ясно и за двете – колкото по-мощен е един инструмент за поддръжка на градината, толкова по-бързо ще си свърши работата.

Широчина на косене

Важен показател, който трябва да съобразим. Колкото е по-голяма е широчината работната част, толкова повече ще обхване наведнъж. А това отново означава по-бърза работа. При малко дворно място не е от голямо значение, но ако се обработват 400-500 кв. м, вече има разлика дали работим с минималния стандарт (32 см), или залагаме на максималната ширина (46 см).

Височина на рязане

Трябва да сме наясно колко висока искаме да поддържаме растителността. Обикновено за тревни площи се прилага косене на 20 см над повърхността, което е и минимумът за повечето налични на пазара инструменти. Има опция и за по-високо подрязване, която при някои видове и модели достига до над 60-70 см. Такава височина обаче рядко се търси.

Задвижване

Има самоходни и несамоходни модели. Първите могат да се движат сами, докато вторите трябва да бъдат бутани.

Кош за тревата

Окосената растителност трябва да се събере, в противен случай загнива и затруднява напояването и растежа на живата трева. Събирането на отпадъка може да стане и с гребло, но е доста по-удобно, ако косачката е снабдена с кош. Средният размер е между 30 и 50 литра, които може да се наложи да изхвърлим 1-2 пъти по време на косене, но това ще ни спести време, ако събираме окосената трева по друг начин.

Има и други критерии, които могат да се вземат под внимание при търсене на градинска техника. А освен това трябва да сме наясно какви типове инструменти се предлагат на пазара.

Какви са основните видове косачки за трева?

Класификацията се прави най-вече на база източника на енергия, с която работят тези инструменти:

  • Механични. Цялото усилие е за сметка на работещия. Това са най-евтините варианти, но са и най-трудоемките, и времеемките.
  • Бензинови (моторни). Работят с гориво, което ги прави независими от източници на електроенергия. Но и шумът, и миризмата, които произвеждат, не са приятни. А при настоящите цени на бензина не са и изгодни.
  • Електрически. Тази категория е най-търсената. Докато има електрозахранване, инструментът ще работи, само да му стига проводникът. Кабелните косачки за трева са удобни за ползване, когато се покриват площи до 100-200 кв. м.
  • Акумулаторни. По същество това са пак електрически косачки, но разчитат на заряда на батерията, а не на преносната мрежа. Предпочитан вариант за големи площи. Добре е винаги да има резервна батерия, в случай че се изтощи основната.

Колко е мощна косачката – това при различните видове се разбира по различен начин. При бензиновите може да са посочени ватове, но и конски сили – обикновено в диапазона 2-3 к.с. Електрическите версии се измерват със стандартната величина, като трябва да имат поне 1000 W дори и при най-скромните модели. Акумулаторните косачки пък нямат показател във ватове, при тях се гледа стойността на волтовете (V). Да, знаем, че това е мерна единица за напрежение, но при уредите на батерии се използва и за индикация колко мощна е съответната машина.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment