Компютърни записвачки – основните видове

Когато говорим за асемблиране на компютърна система за средностатистически потребител, то определено записвачката, която на пръв поглед няма голямо значение, си е първа необходимост. Хората обичат да съхраняват своите файлове по начин, който да е траен и в същото време не много скъп. На сцената със записвачките има няколко основни типа устройства за записване на дискове. Всички изброени по-долу видове записвачки можете да намерите във всеки компютърен сервиз или магазин. За предпочитане е да се оглеждате за марки като : Plextor, Pioneer, ASUS и Lite-On.

  1. CD-R/CD-RW записвачки. Може да се каже, че са малко морално остарели, но все още се срещат тук и там. Те могат да записват и четат еднократни и презаписваеми CD дискове, които са с капацитет от 700 мегабайта.
  2. DVD-R/DVD-RW и DVD+R/DVD+RW. Това са два различни стандарта за записване, които се четат от всички устройства, но не се записват от всички записвачки. Първият стандарт е по-евтин, като при него се записват само еднослойни дискове. Това значи по-малко място. При използването на дискове DVD+R може да разчитате на повече място. Можете да записвате дисковете отчасти на компютър, отчасти от телевизора. Разполага с още няколко бонус възможности, които са 100% съвместими с всички плейъри за DVD.

Единственото, за което трябва да внимавате е, че презаписваемите DVD-RW и DVD+RW стандарти не са съвместими с един друг. Освен това не са съвместими и с по-старите плейър за DVD дискове. Това ще рече, че ако плейърът ви не е подходящ, то трябва да гледате дисковете си на компютъра. А целта на дисковете е и да могат да се възпроизвеждат на редица други места.

  1. BD-R/BD-RE! Това са може би най-модерните записвачки към този момент. Технологията съчетава методите за записване direct to disk и optical disc recording. Записвачката, която е Blu-Ray се среща и като оптична. BD-R дисковете могат да се записват веднъж, докато BD-RE дисковете могат по няколко пъти. Капацитета на еднослоен диск е 25 гигабайта, 50 за двуслоен, 100 за трислоен и 128 гигабайта за четирислоен. Последния е наличен само под формата на BD-R.

Макар и в днешни дни използването на дискове да е силно намаляло в сравнение с  преди няколко години, все още доста хора ги използват за съхраняване на данните си. Трябва да внимавате обаче как и къде съхранявате вашите CD-та или DVD-та, защото те ня бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина или да стоят на влажно място. Това би ги унищожило за няколко месеца. Ако искате да ги запазите за дълго време , то поставете ги на тъмно и проветриво място. Правилният избор на записвачка за дискове би спестил средства за бъдеще, които може да вложите в ъпгрейд на вашия хардуер и софтуер.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment