Колко често трябва да сменяте матрака си?

Много различни видове матраци на пазара обещават да ви осигурят добър нощен сън. От матраци с мемори пяна, които могат да помогнат за облекчаване на точките на натиск, до матраци с вътрешна пружина, които осигуряват по-обща опора, има по нещо за всеки – независимо от вашите изисквания.

Наличието на приличен матрак е от съществено значение за вашето физическо и психическо благополучие. Ако леглото ви е удобно и телесното ви тегло се поддържа правилно, качеството на съня ви ще бъде по-добро и това може да помогне при широк спектър от физически и психически разстройства.

Но дори да имате най-добрия матрак на промоция, който можете да купите с пари, нищо не трае вечно и ще дойде момент, когато той вече не върши работата си толкова ефективно, колкото би трябвало. Както повечето неща, матраците се нуждаят от смяна от време на време. Но може би се чудите кога е подходящият момент да замените стария си матрак с нов.

В тази статия ще разкрием колко често трябва да сменяте матрака си, факторите, които могат да повлияят на живота на вашия матрак и как можете да го удължите, както и как да разберете кога трябва да смените матрака си. Също така ще ви обясним какво може да се случи, ако не смените стария си матрак и не преминете през предимствата на закупуването на нов.

Колко често трябва да сменяте матрака си?

Ако вашият матрак не показва признаци на износване, може да си помислите, че няма нужда да го сменяте. Въпреки това, дори ако изглежда в добро състояние, препоръчително е да го сменяте с нов на всеки шест до осем години.

Различните видове матраци обаче имат различен срок на годност, като тези, изработени от естествени материали като издръжлив латекс, имат потенциала да издържат много по-дълго и в зависимост от това колко добре се грижите за вашия матрак, може също да сте в състояние да удължите срока му на годност .

Продължете да четете, за да разберете дали е време да смените матрака си.

Кога трябва да се сменят различните видове матраци?

Колко често трябва да се сменя определен тип матрак зависи от качеството на материалите, използвани за направата му и колко добре се грижи за него. Но за да ви дадем представа кога вашият трябва да бъде подновен, по-долу сме описали някои от най-често срещаните типове матраци и даваме техния типичен живот.

Хибридни матраци

Комбинация от матраци с вътрешна пружина и дунапрен, хибридите обикновено се състоят от основен слой пяна, намотки в средата и друг слой пяна отгоре.

Хибридният матрак обикновено трябва да се сменя на всеки пет до десет години.

Mатрак с вътрешна пружина

Благодарение на системите си за поддържане, вътрешните пружини и матраците с джобна намотка разпределят телесното тегло равномерно, което ги прави идеални за всички позиции на спане.

Един матрак с вътрешна пружина или джобна намотка ще издържи приблизително пет до седем години, но може да издържи повече от десет, ако е двустранен, тъй като може да се обърне, за да се разпредели по-равномерно износването.

Матраци от мемори пяна

Тези видове матраци са изработени от дунапрен, който се оформя по контурите на тялото.

Матракът с мемори пяна обикновено издържа десет години, въпреки че може да издържи до 15, ако се грижи за него правилно.

Латексови матраци

Латексовите матраци са комбинация от латексова пяна и пружини или рефлексна пяна. Резултатът е поддържаща и издръжлива повърхност за сън. Въпреки това, степента на неговата издръжливост зависи от това дали латексът е естествен или синтетичен.

Можете да очаквате матрак от синтетичен латекс да издържи между пет и десет години, докато матрак от естествен латекс обикновено няма да се налага да се сменя за 15 до 25 години.

Какви фактори могат да повлияят на продължителността на живота на вашия матрак?

Продължителността на живота на вашия матрак може да бъде повлияна от няколко фактора, включително:

Деца и домашни любимци — споделянето на леглото ви с домашни любимци и деца може да натовари допълнително вашия матрак и да намали живота му.

Поддръжка — Както при повечето неща, колкото по-добре се грижите за вашия матрак, толкова по-дълго е вероятно да издържи.

Материали за матрак — Както бе споменато по-горе, издръжливостта на вашия матрак ще се различава в зависимост от материалите, използвани за направата му.

Тегло на спящия — Повечето матраци са проектирани да издържат теглото на средното човешко тяло. Следователно, ако матракът поддържа по-тежко тяло, матракът вероятно ще започне да провисва по-рано.

Какво можете да направите, за да издържите по-дълго вашия матрак?

Ако се грижите добре за вашия матрак, може да успеете да удължите живота му. Ако наскоро сте закупили нов матрак, добра идея е да вземете мерките по-долу, за да сте сигурни, че ще остане в безупречно състояние за по-дълго време.

Почиствайте и проветрявайте редовно матрака си

Въпреки че е най-добре да почиствате матрака си според инструкциите на производителя, повечето матраци ще се възползват от бърз вакуум, за да се отървете от акарите и мъртвите кожни клетки.

За по-дълбоко почистване опитайте да поръсите малко сода бикарбонат, за да попиете moмиризми и след това го почистете с прахосмукачка след няколко часа.

За да проветрите матрака си, съблечете спалното бельо и отворете прозорците на спалнята си за вентилация. Това ще намали натрупването на прах и влага. Отидете още една стъпка, като поставите матрака на пряка слънчева светлина, така че ултравиолетовите лъчи да могат да убият бактериите.

Обърнете матрака си

Ако вашият матрак е двулицев, опитайте да го обръщате на всеки шест или 12 месеца, за да разпределите равномерно износването и да увеличите шансовете му да остане удобен за по-дълго време.

Обърнете внимание, че не всички матраци трябва да се обръщат. Някои имат здрав долен слой с по-мек горен, така че не забравяйте да проверите това, преди да го обърнете.

Предотвратете повреда

Ако вашият матрак е направен с пружини, дръжте го изправен, когато го местите, за да не ги повредите.

Децата, които скачат нагоре-надолу по леглото, също могат да повредят бобини и други компоненти, така че не е добра идея да им позволявате да правят това.

Трябва също така да се уверите, че основата на вашето легло е достатъчно поддържаща за типа матрак, който имате.

Заключение

И накрая, домашните любимци трябва да се държат далеч от леглото, за да се сведе до минимум теглото и да се премахнат щетите, причинени от нокти или зъби.

Но дори да имате най-добрия матрак, който може да се купи с пари, ще дойде момент, когато той трябва да бъде сменен. Продължителността на живота на вашия матрак може да бъде повлияна от няколко фактора, като деца и домашни любимци, колко добре го поддържате, от какви материали е направен и колко тегло му натоварвате. Смяната на стария ви матрак с нов модел ще ви помогне да си осигурите добра почивка през нощта, като същевременно ще ви предпази от потенциални болки в гърба и схванати стави.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment