Кога сте податливи на кариеси? /част 1/

Знаете ли, че има моменти, когато сте по-податливи на кариеси от обикновено?

Самото заболяване кариес, ако не се лекува навреме, може да бъде причина и за други по-сериозни и хронични проблеми в устната кухина, като пародонтоза например.

Ако почиствате зъбите си няколко пъти на ден, миете ги внимателно със специална паста за зъби, използвате вода за уста ежедневно, почиствате остатъците от храна с конец за зъби и въпреки, това продължавате да забелязвате появата на кариеси, то това най-вероятно означава, че по една или друга причина вие сте податливи на развитието на подобни инфекции.

Перфектната орална хигиена всъщност не е единственият фактор, който оказва влияние на здравето на зъбите и венците ви. Разбира се, спазването на стриктни хигиенни навици не трябва да се пренебрегва и омаловажава. Но за съжаление има и други скрити за повечето хора, причини, които предизвикват инфекции и заболявания в устната кухина.

Разберете кои са онези невидими заплахи, които застрашават оралното ви здраве и блестящата ви бяла усмивка:

  • Диета – разбира се, първото нещо, което се асоциира със зъбите ви е храната, която приемате. Навярно знаете, какви могат да бъдат последствията от това, което ядете за белотата на зъбите ви. Както естествените зъби, така и фасетите и имплантите са податливи на оцветяващи съставки в храните. Но е добре да се замислите, че освен на цвета, хранителните вещества оказват влияние и на общото здраве на зъба, а и на меката тъкан около него. Завишената консумация на захарни изделия например, рано или късно уврежда емайла на зъбите. Но захарта съвсем не е единствената съставка, заплашваща здравето на устната ви кухина.

Ако спазвате диети, които изключват приемането на млечни продукти и храни, богати на минерали и витамини, то е много вероятно да задействате бактериите в устата си. За да избегнете подобна ситуация, то си осигурявайте нужните витамини и минерали под друга друга форма, но се стремете да не лишавате зъбите си от калций, флуор и останалите жизненоважни съставки за красивата и здрава усмивка.

Помнете, че пиененто на вода след всяко ядене, както и ябълките, морковите и повечето зеленчуци действат като четка за зъби срещу остатъците от храна. Те премахват плаката и се борят ефикасно с развитието на кариеси. Подобни малки хитринки, включващи определени хранителни продукти ще ви бъдат от полза, особено, ако имате проблеми с венците и сте предразположени към пародонтоза.

Вижте останалите индикатори, които са способни да предизвикат възпаление на венците ви и дори кариеси, в следващия ни материал.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment