Камъни „Сваровски” от онлайн магазин Бокача

bijuta
bijuta

В последно време в света на бижутерията победоносно шества едно явление. Говорим за камъните „ Сваровски”. Това са синтетични кристали, както и   специално кристално  стъкло шлифовани по определен начин, имитиращи  оригинални диаманти, но несравнимо по-евтини.

Бащата на тези бижутерийни изделия се казва  Даниел Сваровски, роден през 1862 година  в малкото село Георгентал в Северна  Бохемия (тогава Австро-Унгария). Семейството му е притежавало малка работилница за преработка на стъкло.

Готвеният за цигулар Даниел, заминава за  Париж за да  продължи образованието си, където попада на международна изложба за електричеството.  Там разбира, че  електричеството може да се използва за шлифоване. Така след 10 години (през 1891 година)  Даниел  Сваровски успява да създаде първата електрическа машина за  шлифоване на стъкло. Заселва се в австрийското села Ватенс. Тук създава първата  фабрика  Swarovski (през 1895 година) и започва да произвежда  кристали, които имитират скъпоценни камъни. Последните са на много по-достъпни цени от оригиналните. Елитът на Париж и Санкт Петербург полудява по камъните  „Сваровски” както започват да наричат  тези кристали.

Със започване на Първата Световна война производството рязко намалява. Даниел  Сваровски  основава дъщернo  предприятие  Tyrolit за стъкларски материали  и така оцелява. От 20 те години на миналият век фирмата започва  нов подем.

През 1956 година Даниел Сваровски умира, но делото му продължават неговите наследници. Манфред Сваровски  ( внук на Даниел) открива метод за производство на цветни кристали, с което дава нов тласък на компанията. Това откритие отваря пътя на камъните  „Сваровски” към приложение в производството на полилеи.

Компанията започва да произвежда сувенири за колекционерите (през 1975 година). Първото колекционерско изделие е кристална мишката. Лудостта наречена „камъни  „Сваровски” придобива огромен размер, дори в момента съществува клуб на колекционерите „Сваровски” с над 500 000 членове  от цял свят.

Но на какво се дължи неимоверният успех на камъните „Сваровски”?  На първо място оригиналната технология за шлифовка на кристалите им придава необикновен блясък. Другият  фактор за качествата на камъните  „Сваровски е съдържанието на оловен  диоксид (32%). Диоксида присъства и в произведенията на други фирми, но не повече от 24%.

Освен това  фирмена практика е да се унищожават всички документи, и инструменти за изработването на дадената партида. Това ги прави наистина уникати и обект  на колекционерски домогвания и страсти.

Направете своя избор на красиво бижу на http://www.bokacha.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment