Какво трябва да знаете за щорите и сенниците

дървени щори Дом и семейство

дървени щори

Щорите за прозорци и сенниците предлагат по-голям контрол над личния ви живот, а и те са значително по-евтин вариант, отколкото повечето завеси. Нещо повече, щорите и сенниците се предлагат в голямо разнообразие от стилове и материали, което ги прави изключително гъвкави и практични.
Щорите са “твърдо” покритие за прозорците с ламели, изработени от дърво, винил или алуминий. Сенниците са “меки”, изработени от плат, винил, вплетени пръчки или треви.

Щори

Най-голямата разлика между щорите и завесите е, че щорите дават много по-голям контрол върху личния ви живот и количеството светлина, което влиза в стаята. Докато завесите трябва да бъдат или отворени или затворени, щорите могат да бъдат напълно отворени, напълно затворени или леко наклонени нагоре или надолу. Тази елегантна функция прави щорите особено подходящи за прозорците на спалнята и банята, които обикновено изискват повече лично пространство.
За да получим повече информация се свързахме с българският утвърден производител на щори и сенници “Камакс“. От фирмата ни споделиха, че обикновено щорите се предлагат в голямо разнообразие от материали, включително винил, алуминий и дърво. Винилът е най-евтиният материал, докато дървото е най-скъпо. Виниловите или алуминиеви щори трябва да се използва в бани и кухни, където влагата се отразява отрицателно на дървесината и може да доведе до тяхното гниене.
Щори могат да бъдат хоризонтални или вертикални. Широките хоризонтални щори са най-подходящи за по-малки прозорци, тъй като ги правят да изглеждат по-големи, а вертикалните щори са най-подходящи за дълги прозорци с малка ширина.

Сенници

Сенниците често придават на една стая по-приветлив външен вид, отколкото щорите и, следователно, могат да бъдат отлично допълнение към хола. Сенниците се предлагат в разнообразни стилове, включително:
Преплетени пръчки: Често направени от бамбук, преплетен, той осигурява органична, земна атмосфера.
Римски: най-подходящ за елегантни стаи за хранене или дневни.
На квадратчета: Това е енергийно ефективен стил, който контролира притока и изтичането на топлина, запазва Вашия дом топъл през зимата и хладен през лятото.
Затъмняваща: Обикновено най-скъпият стил сенник, плътните нюанси блокират външната светлина и са най-подходящи за спални, особено ако сте по-чувствителни по време на сън.

Разходи за щори и сенници

Разходите за покупка на качествени щори и сенници могат да бъдат различни за всеки производител. Цената им варира в зависимост от качеството, размера на прозореца и използваните материали.
Алуминиевите щори, например, обикновено са в долния край на спектъра на разходите. Дървените щори са определено най-скъпите. Навесите също се предлагат в голямо разнообразие от цени. Повечето сенници са на ниски цени, само високият клас модели като бамбук, римски и плътни сенници, достигат горната ценова граница.
Най-добрият начин да се гарантира трайност на вашите щори и сенници е да се избегне натрупването на прах, мръсотия и влага по тях. За повечето модели щори и сенници можете да използвате прахосмукачката с ниска стойност на засмукване. Това дава възможност за цялостно почистване, без да се увредят вашите щори и сенници. Ако се налага премахване на петна, щорите и сенниците могат да се почистват с влажна кърпа и щадящ препарат.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment