Какво трябва да знаете за правилното позициониране на слънчеви колектори?

Всички хора се нуждаят от топла вода, за да извършват ежедневните си задача в домакинството, но и за да спазват лична хигиена. За тази цел вие обикновено монтирате бойлери в дома си, като по този начин правите една инвестиция, която не само че няма да се изкупи във времето, но и ще продължава да ви „гълта” парите ежемесечно, като така вие да плащате високи сметки за ток. Технологията обаче не стои на едно място, като така днес всички вие можете да се възползвате от удобните слънчеви колектори, за да пестите от битовите си разходи и да инвестирате тези пари в нещо далеч по-приятно за вас или пък за близките ви.

Соларните системи са били изобретени още в далечната 1909 година, но са претърпели редица изменения и усъвършенствания в начина си на работа през тези близо сто години. Дори в световен мащаб хората отдавна са осъзнали предимствата на соларните системи Sun System, докато в България те тепърва започват да навлизат в ежедневието на хората. Причината затова е, че българите често се отнасят скептично и с доза недоверие към подобни иновации и смятат, че те са напразно харчене на пари. Да, разбира се, че в началото ще се наложи да инвестирате в тяхната покупка, но след това за период от 1-2 години те ще изкупят вложените средства и вие реално ще започнете да пестите от сметките си за вода. Много от вас се интересуват и от въпроса, колко точно ще им струват тези системи, затова веднага ще ви преварим и ще добавим, че тази инвестиция ще ви излезе на сума от около 600-1000 лева. Всички тук зависи от това, колко точно е голямо семейството ви или казано с други думи, колко големи ще са закупените от вас колектори.

Първото правило, което е важно да спазите, ако сте решили да позиционирате вашите системи сами това е ъгъла им на разположение. За нашия климат и особеностите му това е 45 градуса, тоест това се смята за идеалното разположение, така че да се улавят максимално дълго през деня слънчевите лъчи. В случай, че не се съобразите с това, тогава рискувате да не можете да задоволите нуждите си за топла в вода в домакинството, но и да не изкупите изцяло инвестицията си за кратък срок от около една година.

Другото важно нещо това е посоката на позициониране на вашите слънчеви колектори SUNSYSTEM, тоест те трябва да гледат на юг, за да може да улавят слънчевата радиация, трансформирайки я след това в топлинна енергия. Все пак тук можете да направите малко изключение от правилото, ако се налага и да ги монтирате, така че те да гледат на югозапад или на югоизток, но тогава ще е добре да увеличите площта на панелите, за да могат те да са максимално ефективни.

Последното, но не по-важност и значение правило е да поставите вашите слънчеви системи на най-добре осветеното място, тоест това означава че в никакъв случай не бива да ги позиционирате на сенчесто. Само така, тоест спазвайки тези изисквания за тяхното позициониране, вашите слънчеви колектори Сън Систем ще са максимално ефикасни в работата си. Съветваме ви обаче, ако имате дори и малко съмнение, че ще можете да се справите с всичко сами, тогава да се доверите на професионалист, който да направи всичко вместо вас.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment