Какво трябва да знаем за хипербарната кислородна терапия и видовете барокамери

November 22, 2017 | Автор: | Публикувано в Здраве

Все още много хора тепърва се запознават с кислородната терапия, какво всъщност представлява тя и какви са нейните приложения. За да бъдем максимално полезни за всички тези хора, заедно със специалистите от HBO Medical Support Center подготвихме кратка статия, в която да ви запознаем с приложението на хипербарната кислородна терапия и специфичната терминология, която се използва.

барокамера в HBO Medical Support Center

Какво представлява хипербарна кислородна терапия?

Процес, при който в специализирана барокамера при по-високо нивото на налягане се вдишва чист кислород. По този начин той достига до всяка клетка от организма и навлиза много по-ефикасно в кръвта.

Какво представлява „гмуркането“?

Хипербарната кислородна терапия започва, като лечение на декомпресията. Това състояние се случва, когато дълбоководните водолази изплуват твърде бързо на повърхността, това не дава възможност на натоварените газове в тъканите и ставите да се разширят и безопасно да влязат отново в кръвта. Хипербарната сесия на лечение се нарича “гмуркане”, заради тази ранна употреба.

Какво е концентратор на кислорода и как се използва?

Концентраторът на кислород е устройство доставящо кислород към хипербарната камера. Дишането се постига чрез концентриране на кислород в газ под налягане (обикновено атмосферния въздух), и попадането му в хипербарна камера.

Моноплейс барокамери

Те са въведени за първи път през 60 те години на миналия век. Изработени са от прозрачен акрилен материал и са оформени като цилиндър, предназначени са само за един пациент.

По време на лечението камерата се изпълва със 100% чист кислород и налягането в нея се повишава до три пъти над нормалното атмосферно. Прозрачните стени на камерата позволяват на специалистите да следят внимателно пациента по време на терапията.

Един от основните недостатъци на този вид камери е, че пациентът е изолиран и ограничен в твърде малко пространство, в което е трудно да издържи двучасово лечение, особено ако страда от клаустрофобия.

Мултиплейс барокамера

Мултиплейс барокамери

В тях могат да се настанят до 8 пациенти и те дават възможност за лечение на различни състояния, от бавно зарастващи рани и хипоксия до декомпресия и изгаряния. В камерата пациентите могат да бъдат седнали или легнали, дишането на чистия кислород се осъществява чрез маска или качулка.

Медицинският персонал следи признаците и симптомите на всеки от пациентите и осигурява лекарства или течности, ако е необходимо.

Най-голямото предимство на тези камери е, че те са най-подходящи за пациенти, които се нуждаят от продължителност на сесиите, за да се излекуват.

Преносими камери

Преносимите хипербарни камери първоначално са били проектирани да бъдат използвани за оказване на спешно лечение. Докато го транспортират до болницата медицинските специалисти да могат да поставят пациента, страдащ от декомпресия в преносимата камера и така да започне лечебния процес.

Преносимите камери са леки, надуваеми и работят чрез кислороден концентратор.

Разликата между преносимите малки камери и традиционните за хипербарна кислородна терапия е липсата на голямо налягане. Поради тази причина в преносимите камери пациентите, получават много по-малко количество кислород.

Днес в България има хипербарните камери само в по-големите градове, като по последна информация само барокамерите в HBO Medical Support Center в Стара Загора и военно медицинска болница в София са по-големи и са подходящи за групови терапии.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.