Какво трябва да знаем за полирането на кола

Полиране на автомобил Авто-мото свят

Полирането на автомобила е сред най-популярните услуги, на които собствениците на коли разчитат за съвършена визия. Въпреки, че мнозина избират да се доверят на специалисти в областта, истината е, че вие сами можете да полирате колата, стига да разполагате с правилната подготовка. Ще са ви необходими неща като паста за полиране на кола, метод за надеждно измиване на екстериора, търпение и доза знания. 

В тази статия ще ви подготвим за всичко това. 

Полиране на автомобил

Какво представлява полирането на кола?

Някои хора смятат, че полирането и ваксирането на автомобил са един и същ процес и често ги използват като определения за една и съща услуга. В действителност, обаче, те са различни.

Полирането на колата се извършва преди прилагането на вакса, а не обратното. Полирането включва използването на продукти, съдържащи абразиви за изравняване на несъвършенствата по екстериора. Това гарантира, че след нанасяне на ваксата няма да бъдат запечатани замърсители.

Как се полира автомобил

Съществуват различни техники за полиране на автомобил. Истината е, че няма универсален метод, който да пасва на всички автомобили. Различните коли са създадени от различни материали, които изискват различни техники за полиране. Всеки материал се нуждае от специален продукт, който да подчертае красотата и да засили блясъка на колата.

Хромираните повърхности, например, трябва първо да се анализират внимателно, за да се установи дали е истински хром. Трябва да се почисти старателно преди процедурата. Използвайте машина за миене под налягане, за да се отървете от прах, насекоми, катран и други замърсители, ако почиствате хромирани джанти. Като алтернатива, можете да го почистите и с пара преди полиране.

Зоните, изработени от алуминий трябва редовно да се полират и лъскат. Имайте предвид, че алуминият е по-податлив от хрома, така че е необходима допълнителна грижа.

Пластмасовите повърхности са по-лесни за почистване и поддръжка. Но подобно на други материали, пластмасите могат да изглеждат изхабени с времето, особено ако са били пренебрегнати. Необходимо е да ги почистите старателно, да полирате с паста или продукти, специално създадени за пластмаси.

Какви продукти е добре да използвате за полиране на автомобил

С такова богато разнообразие от продукти за полиране на автомобили е съвсем нормално да се затруднявате в избора. Екологично чистите продукти са винаги за предпочитане. Те не само предлагат превъзходни резултати, но също така защитават вашето превозно средство, вашето здраве и околната среда, тъй като не съдържат агресивни химикали, които могат да повредят боята на автомобила. Те не оставят токсични остатъци, които могат да повлияят на вашето здраве или пък да замърсят почвата и подпочвените води.

А що се отнася до избора на течно или твърдо решение за полиране. всичко зависи от вашите нужди и предпочитания. Течните алтернативи или спрей решенията се нанасят по-лесно и се разнасят равномерно. Полирането на автомобила е възможно да се осъществи без помощ от професионалист. Необходимо е да знаете, обаче, че е силно препоръчително да се подготвите с подходящите материали, инструменти и техники, за да постигнете желаните резултати. 

Как да полирате автомобила си сами

Ето, че достигнахме до най-важния въпрос – как да полирате колата си възможно най-безопасно и ефективно?

Можете да изберете от две възможности – ръчно полиране или механично полиране. Правилният избор ще зависи от състоянието на боята на вашия автомобил. Има ли видими завихряния и драскотини? Проверете за окисление, за  мътна боя или жълтеникави фарове. След като сте се уверили, че е безопасно да започнете с полирането, ето стъпките, които е добре да спазвате: 

  1. Измийте и подсушете колата си внимателно.
  2. Уверете се, че повърхността е напълно чиста. Дори и малка песъчинка може да се улови в главата на полира и да причини драскотини. С течение на времето, тези малки драскотини могат да станат по-големи и да изискват скъп ремонт.
  3. Поставете малко полираща смес върху подложката на апликатора. Работете върху участъци и нанасяйте равномерно.
  4. Избършете остатъците с микрофибърна кърпа.

Надяваме се, че тази информация ще ви бъде от полза за следващия път, когато решите да полирате любимия автомобил. 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment