Какво трябва да знаем, преди да пристъпим към покупка на интериорна врата

newdoorЗа повечето от нас е трудно да изберем и купим подходящата интериорна врата. Затова е добре да се съобразим с препоръките на специалистите. Според тях е необходимо да се спазят някои процедури при избора и да се създаде предварителен план за визията на жилището, но съобразена със спецификата му.

  1. Свалете размерите на строителните отвори. Там ще бъдат монтирани вратите и е важно да са точни.

Трябва да измерите ширината, височината и дълбочината на касата. Днес в магазините се продават интериорни врати с всякакви размери. Те са изработени в унисон със стандарта и няма начин да не намерите това, което ви е необходимо. Ако имате стара каса, която все още не сте отстранили, можете да вземете ориентировъчни размери. Препоръчително е первазите да бъдат махнати, ако е възможно, за да се вземе размерът на отвора от стена до стена. Ако това е невъзможно, измерете разстоянието от средата на единия перваз до средата на другия, за да имате представа за размерите на отвора. Принципно ширината и височината на вратата не дават отражение върху цената. Определяща е дълбочината на касата, затова тя трябва да се определи много точно. Така много по-лесно ще можете да избирате модел и да планирате необходимия бюджет.

  1. Избор на подходящ материал.

На пазара има голямо разнообразие от интериорни врати, затова и клиента често се затруднява да направи своя избор за материала, от който да бъде изработена вратата. Водеща трябва да е спецификата на помещението, в което ще бъде монтирана тя. За мокрите помещения ще трябва да се ориентирате към избор между стъклени и алуминиеви врати. В останалите помещение можете да използвате врати от HDF материал. Те са качествени и на достъпни цени. Според запознати, този материал е дори по-добър и от естествената дървесина, защото е устойчив на влага, мухъл, гъбички и не се измята. В повечето случаи тези врати са с PVC покритие, което максимално се доближава до визията на естествената дървесина. На практика, на ниска цена купувате врата, която имитира естествен материал и се характеризира с висока устойчивост и издръжливост.

  1. Избор на цвят

Голямото цветово разнообразие ще ви помогне да съчетаете правилно различните елементи от интериора. За да създадете уютен дом, е важно да бъде подредено с вкус и внимание към детайла. Когато преценявате какъв да е цвета на интериорните врати е важно да се съобразите с цвета на стените и пода. Заложете на ефекта на контраста, това съчетание винаги е успешно. На светли под и стени подхождат тъмни врати. Светлите врати, съчетайте с тъмен под и стени.

  1. Избор на вида на вратата

При избора на врата трябва да се има предвид и посоката на отваряне. В тесния коридор и малките помещения можете да монтирате плъзгащи врати. Така ще спестите много място, което обикновено са заема от крилото и ще сте в тон с модата – този вид врати в момента е много актуален.

Ако вратите, които ще поставяте, са отваряеми, то те могат да бъдат два вида – фалцови и безфалцови. Безфалцовите врати не изискват предварително уточняване на посоката на отваряне. Пантите им се монтират преди поставянето и тогава можете да решите каква ще е посоката на отваряне

  1. Избор на дръжките

Освен всичко друго, дръжките също ще трябва да бъдат съобразени със стила на цялостния интериор. Класическите дръжки са съвместими с всеки стил, но не придават индивидуалност. Можете да се спрете на дръжки с релеф или нетрадиционни форми.

Когато тръгнете по магазините да избирате интериорните врати за жилището си, задължително трябва да имате предварителна визия за това, което търсите и което искате да постигнете с монтирането на определен модел интериорна врата. Това ще ви спести много главоболия и безпредметно обикаляне по магазините.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment