Какво представляват смесителните пултове?

смесителни устройства Друго

Смесителен пулт се нарична електронно устройство, което се използва за смесване на аудио сигнали.С негова помощ се балансират различните честоти и елементи на звука с цел да са максимално чисти и приятни за възприемане. Входовете на конзолата включват микрофони, сигнали от електрически или електронни инструменти или записани звуци. Устройствата за миксиране могат да управляват аналогови или цифрови сигнали.

Миксиращите пултове имат различно приложение, включително в звукозаписни студия, системи за обществено оповестяване, системи за усилване на звука, нощни клубове, радиоразпръскване и постпродукция.

На практика миксерите правят нещо повече от просто смесване на сигнали. Те могат да осигурят фантомно захранване за кондензаторни микрофони; контрол на панорамата, който променя видимата позиция на звука в стереозвуковото поле; филтриране и изравняване, което позволява на звукорежисьорите да усилват или намаляват избрани честоти, за да подобрят звука; компресия на динамичния обхват, която позволява на инженерите да увеличат общото усилване на системата или канала, без да превишават динамичните граници на системата; съоръжения за маршрутизиране, за да се изпрати сигналът от миксера към друго устройство, като например система за звукозапис или контролна зала; и съоръжения за мониторинг, чрез които един от редица източници може да бъде насочен към високоговорители или слушалки за прослушване, често без да се засяга основният изход на миксера.

Някои миксери имат вградени електронни ефекти, като например реверберация. Други са предназначени за приложения за изпълнение на живо в малки зали, могат да включват вграден усилвател на мощност.

Още приложения на смесителните пултове

Смесителните пултове са главният инструмент на всеки професионален аудио инженер. Всеки един успешен и висококачествен музикален и звуков проект минава през смесителен пулт под контрола на трениран аудио инженер, който използвайки всичките му функционалности успява да манипулира звука, така че да е съобразен със стандартите на музикалната или филмовата индустрия.

Системите за обществено оповестяване в училища, болници и други институции използват миксиращ пулт, за да настроят микрофоните на подходящо ниво и да добавят в микса записани звуци, например музика.

Диджеите, които пускат музика в клуб за танци, използват малък диджейски миксер, за да правят плавни преходи между песните, които се възпроизвеждат от източници, включени към миксера. В сравнение с други миксери, които се използват при звукозапис и озвучаване на живо, диджейските миксери имат много по-малко входове. Най-елементарните диджейски миксери имат само два входа, въпреки че някои имат четири или повече входа за диджеи, които използват по-голям брой източници. Тези източници могат да включват грамофони, CD плейъри, преносими медийни плейъри или електронни инструменти като барабанни машини или синтезатори. Диджейският миксер също така позволява на диджея да използва слушалки, за да подскаже следващата песен до желаната начална точка, преди да я пусне.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment