Какво представлява българската автоморга

По света има много модели за търговия с части втора употреба, докато у нас всички автоморги са еднакви. Автоморгите в България имат скромен персонал, който разглобява коли по цял ден. Те идват внос от Англия, Италия, Белгия и други европейски държави и се разглобяват за частите им. Понякога се разглобяват напълно и частите се скадират по рафтове, друг път се оставят в автомобила и се вадят, когато пристигне клиент за съответните части.

Всичко е въпрос на складова площ – ако такава липсва, автомобилите не се разглобяват до последно, до момента в който клиента иска да купи. Ако автоморгата е голяма и има възможност да поддържа склад на закрито, то ценните части се разглобяват и се складират по рафтове, подредени за лесен достъп. Така, освен че частите са защитени от атмосферните условия, те са и лесно достъпни, когато клиента се появи с парите в ръка. Такава автоморга е почти като магазин за авточасти, където има всичко от врати и калници, до най-малкото детайлче.

В България почти няма депа за рециклиране на автомобили, където всичко налично по автомобила се рециклира без да се правят опити да се продава. Ние изобилстваме от автоморги, които се грижат да пълната експлоатация на моторесурса не само на родните автомобили, ами и на не малка част от английските трошки. Колите втора употреба от Англия са много изгодни, поради обстоятелството, че са с десен волан и не могат да се шофират безопасно в други части на стария континент. Това обаче не означава, че частите им не стават. Напротив те са същите като на нашите автомобили с ляв волан.

По същество това е търговията на втора употреба авточасти в страната. Голям внос от Европа и много малка част са коли, изведени от експлоатация в страната. Това е защото у нас автомобилите са карат до последно, до онзи момент, в който нито стават за каране нито за части. Тогава те  отиват в депото за рециклиране и се разфасоват за техния метал.

В щатите тези депа за разфасоване са огромни. Те са и нещо като автоморги. Там можеш да отидеш и да си разглобиш сам от колата, частите които ти трябват. После показваш какво си взел на касата и си плащаш. Така при тях се отнема човешкия труд, който съвсем не е евтин като нашия. Повече за автоморгите и авточастите втора употреба, четете на Parts.bg или в моите статии на темата.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment