Какво прави Руската баня специална

Руска баняВ продължение на векове Руската баня е била важна част от живота в Русия. Хора, от царе до селяни, не само са се къпали там, но са я използвали за религиозни церемонии, за лечение, когато се разболеят, жените раждали там, а млади двойки са намирали усамотение там. Прекарвайки един ден в Руска баня и ще се изпотите в банята, охладите в ледения басейн, ще се насладите на масаж с листа от бреза (веники) и ще се борите с жегата. Но накрая, излизайки от Руската баня, ще се чувствате десет години по млади, с кожа мека и гладка като на бебе и ще си обещаете да се върнете там.

Та какво прави традиционната руска баня специална?

Баните се различават значително в температурата и влажността. Най-горещите съвременни финландски сауни имат само около 5-10% влажност на въздуха, които позволяват да се достигнат температури на кипене (100C/212F) и се ползват за кратки периоди от време. Други видове бани, като турска баня (хамам) имат почти 100% влажност на въздуха, но температурите там са не повече от 40C/100F. Руснаците смятат, че горещата и суха сауна ще изсуши само гърлото и кожата, а баните с висока влажност според тях не са здравословни.

Сауната, ползвана за Руска баня има същите нива на влажност като въздуха, който дишаме всеки ден: около 60%.И температурите обикновено не надвишават 80C/180F. Руснаците обръщат специално внимание на качеството на парата: чрез сипване на вода върху камъните нагряти до високи температури, които стоят зад метални врати, те създават парни капчици с изключително малки размери, това прави дишането лесно и приятно. И разбира се там са известните руски Веники – ароматен сноп брезови клонки с листенца, използвани за леко биене и масажиране на къпещите се другари.

Можете да се насладите на традиционна Руска баня в Спа и Релакс Център Блясък.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment