Какво е социалната електронната търговия?

Факт е, че електронните бизнесмени разчитат на посещения от потребители, които са открили техния онлайн магазин в търсачката след търсене по ключови  думи. Според статистиките, веднага след търсещата машина Гугъл, на второ място по източник на трафик са социалните медии -феисбук, туийтър, инста грам, гугъл+. Следователно както е важно да подхождате внимателно към съдържанието на сайта на магазина заради оптимизраното индексиране в търсачките, така е важно и да бъдете последователни в публикуването и разпространяването на съдържанието през социалните мрежи.

Shopify, едни от гигантите в електронната търговия, публикуваха данни, според които от 37 милиона посещения от социалните мрежи са направени 529 000 поръчки. Тяхната статистика е базирана върхи най-популярните социални мрежи, а именно: Pinteres, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Vine, Vimeo, Polyvare, Reddit, Linkedin, Google+, Hacker News. Най-големият пазарен дял от всички тях, разбира се, се пада на фейсбук. На второ място е туийтър, а на трето място Ютуб. В някои индустрии над 95 % от поръчките в социалните мрежи идват само от фейсбук, а това са индустриите: Фотография, Спорт и продукти за домашни любимци.

Според статистиката са определени и следните средни стойности за онлайн магазин:

Фейсбук: 55 долара
Инстаграм 65 долара
Туитър: 46,29 долара
Гугъл +: 40 долара

Редом с това са публикувани и проценти на конверсия:

Фейсбук: 1,85 %

Туитър: 0,77%

Гугъл+: 0,96%

Разбира се, Фейсбук не доминира във всички индустрии. Продажбата на антики е по-популярна в Пинтерест, докато дигиталните продукти водят пътя си на поръчка по-често от Ютуб. Домашните и офис мебели пък стартиат пътя си към потребителя от туитър, когато се отнася за поръчки през социални мрежи.

Определени продукти е отличават с много добри продажби, според социалните медии те са съответно:

Туитър: Софтуер за уеб дизайнери
Пинтерест: Часовници с кожени каишки.
Фейсбук: Гривни.
Ютуб: Тениски

Това, обаче са единични случай, които са по-скоро индикатор, но не и тенденция. В основата на основния извод от тази статистика стои факта, че Фейсбук е номер едно източник на трафик с потенциални клиенти в онлайн магазините. Данните са на една от световните палтформи, предлагаща готови онлайн магазини. Тя има и български еквиваленти, така че този обещаващ път към електронната търговия е достъпен и за вас.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment