Какво е LED осветление?

Светодиодът (LED) е днешната най-енергийно ефективна и бързо развиваща се технология за осветление. Качествените LED крушки издържат по-дълго, по-издръжливи са и предлагат сравнимо или по-добро качество на светлината от другите видове осветление. Икономия на енергия LED е високоенергийно ефективна осветителна технология и има потенциала да промени фундаментално бъдещето на осветлението в Съединените щати. Жилищните светодиоди – особено продуктите с рейтинг DreamLiving.bg – използват поне 75% по-малко енергия и издържат до 25 пъти по-дълго от осветлението с нажежаема жичка.

Кратка история на LED осветителните тела. Първите светодиоди се появиха през 70 -те години на миналия век, но за съжаление те не спечелиха популярност веднага. Те се използват главно под формата на индикатори в различни домакински уреди и се произвеждат в три цвята: оранжево, жълто и червено. След разширяване на цветовата гама светодиодите започнаха да се използват в различни области: осветление в автомобили, осветление на фасади на сгради и архитектурни конструкции, в мобилни телефони, за производство на външна реклама, осветление по пътищата (светофари, улични светлини, осветление на огради и пътни знаци). Днес LED лампите смело твърдят, че са лампи с нажежаема жичка и икономки и може би скоро съвсем ще ги изместят от пазара.

Какво е LED?

Това е полупроводник, способен да провежда електрически ток в една посока. Поради това, ако свържете светодиодите директно към източник на захранване, те бързо ще изгорят. Ето защо те използват специални ограничители, наречени резистори. За повече от 20 години производството на светодиоди е широко разпространено в Япония, азиатските страни, Европа и САЩ, а през последните няколко години и у нас.

Какво определя цвета на LED лампата?

Някои хора смятат, че цветът зависи от външното пластмасово покритие. Всъщност това е съвсем вярно. Цветът зависи от вида на полупроводниковия материал, използван в производството. Белият цвят на LED лампа се счита за необичаен, той се образува поради факта, че синята лампа е покрита с фосфорно жълт слой.

Яркостта на LED лампата.

В сравнение с лампите с нажежаема жичка, LED лампите не светят толкова силно, следователно в зависимост от площта на помещението, не е инсталирана една LED лампа а няколко. Въпреки това светодиодите са търсени за основното и декоративно осветление на интериора и екстериора. За общо вътрешно или външно осветление вече се използват по -мощни и по -ярки фенери.

Температура на LED лампите.

Някои хора вярват, че LED осветителните тела не се нагряват до високи температури, така че са безопасни. За съжаление, това също не е така … както и при хората до +40 градуса. Ако осветителното тяло се нагрява над този индикатор, това води до бързо износване на компонентите в продукта.

Посока на светлината.

Лампите с нажежаема жичка светят в една посока, така че ако ги завиете в настолна лампа, светлината ще падне ясно върху масата. Ако включите LED светлината ще забележите, че само малка част удря повърхността на масата, а голяма част се разпръсква, осигурявайки приятно осветление.

Срок на годност на LED лампи.

Ако крушките с нажежаема жичка изгорят с течение на времето и престанат да светят, тогава LED крушките след срока на годност започват постепенно да избледняват и излъчват по -малко светлина, но все пак функционират. Следователно LED осветлението е най -енергийно ефективно в сравнение с традиционните източници на светлина. Продължителността на живота на LED осветително тяло или лампа зависи предимно от диодите, инсталирани в устройството. В момента работният диапазон е 30 000 – 100 000 часа. Също така захранването и аксесоарите играят важна роля. За тяхното качество производителят дава официална гаранция. Обикновено на възраст от 2 до 8 години.

LED лампи, цена, как се формира.

Колкото по -ниски са производствените разходи (материал, работа на оборудване и персонал и т.н.), толкова по -ниска е продажната цена. Това може да се постигне по два начина: използване на евтини компоненти или оптимизиране на производствения процес, получаване на допълнителна отстъпка от големи покупки на части.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment