Какво е ароматерапия и какви са нейните ползи

Пранаром Онлайн магазини

Ефектите на активацията на едно от 5-те сетива на тялото, усета чрез носа, може да отвори доста голям и труден за разбиране комплекс от ефекти над организма и ума.

Като за начало, мозъкът закодира не малка част от спомените към конкретни миризми, карайки ума да прави асоциации при допир с конкретни ухания.

За някои те могат да бъдат позитивни или негативни, като основната роля на асоциацията е да предизвика конкретен вид реакция от тялото, която да е успокоителна.

Именно затова се нарича „терапия”, тъй като нейната роля е да въздейства позитивно над ума, емоционалното състояние и следователно над нивата на стреса в организма.

Дефиниция за ароматерапия

Пранаром

Ароматерапия” е термин използван най-много в последните 60 години, като началото на неговото потребление е труден за намиране.

Основната дефиниция за този феномен е терапия чрез уханието на конкретни стимули като етерични масла заключени в свещи, свежи растения и други медиуми като дифузери и прочее.

Нарича се терапия, тъй като се вярва, че излагането на конкретни миризми ще намали нивата на стрес в организма, което ще има позитивен ефект над цялото тяло.

Какви са ползите от ароматерапията

Ползите от аромтерапията са много, като на нея могат да се предпишат над 50 различни позитивни ефекта само над тялото. Основният механизъм на действие на този вид терапевтичен подход е именно чрез намаляването на стреса над организма.

Като един от най-големите деградиращи фактори над тялото, стресът може да е причината за намаляването на имунитета, силата на сърцето, дейността на мозъка и всички системи в тялото.

Основната му роля е да поддържа тялото живо през труден период, но при продължително излагане на хормона на стреса „кортизол”, тялото започва да се разпада.

Това разпадане се изразява в намаляване функцията на сърцето, деградацията на сърдечно-съдовата система, опъване на нерви и прочее.

Чрез прилагане на ароматерапия, много хора вярват, че ефектите на стреса са обратими, което води до повече щастие, спокойствие и дълбок, успокоителен сън.

Има ли доказателства за ефектите на ароматерапията

Доказателствата за ефектите над ароматерапията са ограничени. Много експерти като Pranarom.bg твърдят, че този подход има значително по-неивазивен ефект над имунната система.

При избор на букет от миризми и етерични масла, един човек може да се върне назад във времето, в период, в които тялото му не е било подложено на толкова стрес.

Визуализацията на по спокойно време създава в тялото реалната реакция сякаш то наистина се намира там, което пък обръща ефектите на стреса.

Колелото на позитивността се завърта, правейки ароматерапията един доста добър метод за успокояване на нервите.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment