Какво да видим във Враца

Враца Отдих и туризъм

Сгушен във Врачанския балкан, заобиколен от сиво-виолетови скали, подложен на интензивни студове и горещини, градът привлича целогодишно туристи с ярките си забележителности, църкви, манастири, музеи и водопади. С помощта на колегите от Vratza.com подготвихме един списък за хората, които за първи път посещават Враца.

Ако имате желание да откриете нови отправни точки на туристическите си обиколки в страната и никога не сте посещавали този град, вижте какво можете да видите по време на гостуването си там:

Регионален исторически музей

Искате ли да видите най-голямото тракийско съкровище, най-древния човешки скелет, глинени съдове и керамика от античността? Ако това е така, можете да се потопите в историята и да се върнете назад във времето в Регионалния исторически музей във Враца.

Враца

Етнографски-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански”

Тук ще имате удоволствието да посетите възрожденските къщи, една от които е дала подслон на заможния търговец Димитраки Хаджитошев. В дома на Иван Замбин пък ще видите какви занаяти са били развити във възрожденския период.

Комплекс „Вестителят”

За да стигнете до Туристическия дом и паметника на Вестителя на свободата, ще трябва да се изкатерите през каменните стъпала, но пък ще видите прекрасната панорама на града.

Мястото е любимо както на местните жители, така и на туристите.

Кула на Мешчиите

Това е най-таченият символ на града, датиращ от 16 век. Някога кулата е имала защитни функции, а през 19 век се използва за показване на часа. Преди 16 години е реконструирана, като автентичният й облик е изцяло запазен с изключение на новата входна врата и новия циферблат.

Куртпашова кула

Някога това съоръжение, датиращо от 17 век,  било част от имението на местен боляр. Кулата включва 4 етажа, два от които са били жилищни площи. По време на турското робство в града функционирали още няколко такива.

Смята се, че основите на кулата са положени още през 14 век, но е изградена много по-късно. Днес туристите могат да разгледат как изглежда тя отвътре и да видят редица музейни експонати, както и да си купят сувенири.

Освен архитектурните и историческите забележителности, във Враца и околността има прекрасни природни забележителности, които трябва да бъдат посетени.

Не пропускайте пещерата Леденика, която привлича най-много туристи от всички пещери в страната и се намира само на 16 км от града. Тук ще видите невероятни скални образувания и пещерни зали с уникална акустика.

Пещера Понора пък е най-голямата водна пещера в страната с дължина повече от три километра. Течащата река през пещерата представлява внушителна гледка и се намира само на 15 километра от Враца. 

Няма да съжалявате и ако посетите водопадите Скакля и Боров камък, които ще ви очароват със своето величие и дива красота.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment